Sastojci burger:
1 konzerva crvenog graha
1/2 tegle slanutka male
2 glavice luka
500 gr gljiva
2 kasike sočiva (a i ne mora)
2 kašike zobenih pahuljica
3-4 kasike tapioke(ko nema moze i obično brašno)
biber, so, miks začina (vegeta),bijeli luk u prahu, senf u prahu, čili ,aleva paprika, miks začina kiseli krastavci, ajvar, posna majoneza i posni sir za nadjev
1. Pomješajte sve sastojke sem gljiva plus jedna glavica luka isjeckana, drugu ostavite za gljive (iscjedite vodu iz namirnica). Stavite začine i prebacite u blender i izblendajte sve.
2. U tavi isjeckajte luk i pirjajte nekih 10-ak minuta. Nakon toga stavite gljive i nekih 15-20 minuta pecite uz dodavanje vode i na kraju dodajte sve začine i stavite u blender i izblendajte (svu tekućinu viška procijedite prije blendanja).
3. U smjesu od graha, slanutka, luka, sočiva i zobenih pahuljica dodajte izblendane gljive i tapioku. Stavite tapioke (brašna) toliko dok ne bude masa ok za oblikovati. Takodje ovdje “probajte”smjesu. Uzmite malo i probajte treba li nesto od začina dodati i dodajte po željama.
4. E onda lijepo nauljite ruke sa uljem i oblikujte burger.
Pecite na gril tavi oko 4 minute sa svake strane.
Peciva 500 gr spelte tip 630 300 ml mlijeka od zobi 50 ml ulja 1 kvasac 1/2 kašike soli
1. Mlijeku ugrijete i stavite kvasac te ostavite 10 min. U posudu pomješajte ostale sastojke, dodajte nadošli kvasac i umjesite mekano tijesto. Mijesite 3 min. Stavite u rernu na 40° pola sata. Na pobrašnjenu podlogu izvadite loptu i podijelite na kuglice od 70-80 gr. ostavite ih još 25 min.da se dižu. Namažite uljem i pecite na 220° dok ne porumene.
Uživajte.