12. Aprila 2022.

Posne tufahije

Big Portal

SASTOJCI

8 jabuka srednje veličine 200 g šećera 1 vanilin-šećer 80 g oraha (ili 40 g oraha i 40 g lješnika) 1 banana 1 kašika meda pola limuna

PRIPREMA

Ogulite jabuke (sačuvajte ljuske) te im izdubite sredinu. Pripremljene jabuke kuvajte u vodi u koju ste dodali sok od pola limuna, 50 g šećera i vanilin-šećer oko 15 minuta. Dok se jabuke kuvaju, ispasirajte bananu, dodajte joj kašiku meda i mljevene orahe ili lješnike. Kada su jabuke kuvane, punite ih dobijenom smjesom te pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta. Za to vrijeme uzmite tri decilitra vode u kojoj su se jabuke kuvale, dodajte ljuske i ostatak šećera (150 g) pa kuvajte dok ne dobijete sirup. Prije po-služenja jabuke prelijte sirupom i ukrasite posnim šlagom. Savjet: možete koristiti jabuke sorte crveni delišes, jer sirup u kojem se kasnije kuva ljuska dobije lijepu roze boju. 

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare