23. Aprila 2022.

Posna tjestenina sa tunjevinom

Big Portal

Sastojci

400 g tjestenine

500 ml pasiranog paradajza sa ukusom bosiljka i origana

2 pune kašike paradajz pirea

1 kašika šećera

2 srednje glavice crnog luka

4 čena bijelog luka

1 kašičica bibera (svježe mljevenog)

2 kašičice suvog biljnog začina

1 kašičica kurkume

1 kašičica karija

2 konzerve (od po 160 g) tunjevine u komadićima

svježi matičnjak

svježi ruzmarin

svježi bosiljak

maslinovo ulje

Priprema

Crni i bijeli luk isjeckati i staviti na, zagrijano, maslinovo ulje, da se dinsta. Kada luk omekša sipati pasirani paradajz, paradajz pire (do vrha pune kašike) i šećer. Posuti sa biberom, biozačinom, karijem i kurkumom. Dinstati kratko, da se sos, malo, zgusne.

Pri kraju kuvanja sosa ubaciti sitno isječeno začinsko bilje, promiješati i kuvati još dva-tri minuta, na veoma tihoj vatri. Probati, ako treba, dosoliti i skloniti sa vatre.

Tjesteninu skuvati prema uputstvu sa pakovanje. Skuvanu tjesteninu procijediti i staviti u dublju posudu. Preko tjestenine sipati sos i dobro promiješati.

Tunjevinu iscijediti od ulja i, viljuškom, razdvojiti komadiće. U testeninu ubaciti tunjevinu, promiješati i poslužiti.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare