Sastojci
400 g tjestenine
500 ml pasiranog paradajza sa ukusom bosiljka i origana
2 pune kašike paradajz pirea
1 kašika šećera
2 srednje glavice crnog luka
4 čena bijelog luka
1 kašičica bibera (svježe mljevenog)
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica kurkume
1 kašičica karija
2 konzerve (od po 160 g) tunjevine u komadićima
svježi matičnjak
svježi ruzmarin
svježi bosiljak
maslinovo ulje
Priprema
Crni i bijeli luk isjeckati i staviti na, zagrijano, maslinovo ulje, da se dinsta. Kada luk omekša sipati pasirani paradajz, paradajz pire (do vrha pune kašike) i šećer. Posuti sa biberom, biozačinom, karijem i kurkumom. Dinstati kratko, da se sos, malo, zgusne.
Pri kraju kuvanja sosa ubaciti sitno isječeno začinsko bilje, promiješati i kuvati još dva-tri minuta, na veoma tihoj vatri. Probati, ako treba, dosoliti i skloniti sa vatre.
Tjesteninu skuvati prema uputstvu sa pakovanje. Skuvanu tjesteninu procijediti i staviti u dublju posudu. Preko tjestenine sipati sos i dobro promiješati.
Tunjevinu iscijediti od ulja i, viljuškom, razdvojiti komadiće. U testeninu ubaciti tunjevinu, promiješati i poslužiti.
Nezavisne.