18. Marta 2020.

“POSLODAVCI DA NE OTPUŠTAJU RADNIKE” Višković najavio mjere pomoći privredi zbog VIRUSA KORONA

Big Portal

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da privreda RS ima štete zbog posljedica virusa korona i da je prioritet da se prate najugorženiji segmenti, a to su prevoznici u međunarodnom saobraćaju, kao i proizvodnja koja radi uvozno-izvozne poslove.

On je ovo rekao poslije sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske.

– Štetu trpe i turizam i trgovina. Vlada RS će izlaziti u susret svima – rekao je Višković i naglasio da Vlada moli poslodavce da ne otpuštaju radnike i da će poslije mjeseca dana razgovarati sa privrednicima i da im pomogne u prevazilaženju situacije u skladu sa mogućnostima i potrebama.

Višković je istakao da je nekorektno da se samo poslije samo sedam dana od prvog slučaja zaraženog pribjegava za ovakvim mjerama.

On je podsjetio na najavu da će biti prolongirana uplata poreza na dobit do kraja juna ove godine.
– Ta mjera se neće odnositi na sve, već na one koji trpe najveću štetu – istakao je on,

Dalje, kako kaže, povrat na uvećanje plata ide prema poslodavcima koji su povećali plate prošle godine, te da je zahtjev podnio 501 poslodavac.

Višković kaže da će novac biti isplaćen već u narednim danima.

Investiciono razvojna banka je, podsjeća Višković, stavila moratorijum kredita na naredna tri mjeseca na servisiranje dospjelih rata kredita. Višković kaže da ne znači da su datumi prolongiranja isplate obaveza trajno zakovani i da će se odluke donositi su skladu sa potrebama, prateći situaciju.

“Banke se uključuju u pomoć građanima”
On je, takođe podsjetio, da se i banke uključuju u pomoć građanima i privredu i da će odgađati rate kredita kome to bude potrebno.

Privredna komora i Unija udruženja poslodavaca će, kako kaže, hitno razgovarati sa kolegama iz FBiH i Brčkog kako bi zajednički inicirali od Centralne banke BiH da dio novca, koji je višak obaveznih rezervi banaka, oslobodi i tako pomognu privredi i građanima

Ministarka finansija Zora Vidović u ovom trenutku, ističe on, razgovara sa guvernerom Centralne banke putem video linka kako bi objasnila zahtjeve privrednika

Ističe da je prijedlog da se sukcesivno odobrava po 500-600 miliona KM koji bi bili plasirani u privredu.

– Mi ćemo u narednom periodu imati u kontinuitetu sastanke sa privrednicima i poslodavcima zbog svakodnevnih problema. Prije dva dana su nam iz Optima grupe pisali da se ttržište BiH dobrim dijelom snabdjeva iz Rafinerije u Pančevu i da nisu mogli prevesti naftu iz Srbiej jer su zaustavljeni. To pitanje je u toku jučerašnjeg dana riješeno- poručio je Višković.

Kaže da će nafta ubuduće nesmetano iz Srbije da ulazi u RS i cijelu BiH.

Prema informacijama Vlade RS i privrednika, u ovom momentu nema nekih značajnih problema koji metaju prevoz roba iz Zapadne Evrope.

– Život ne može i ne smije da stane. Naš privredni ambijent se mora održavati i u vanrednim oklonostima – poručuje Višković.

Kako se situacija bude odvijala, kaže on, tako će i Vlada RS da reaguje u saniranju šteta.

“Nemamo težih slučajeva”
Što se tiče epidemiološke situacije u RS, kaže, imamo trenutno zaraženih 29.
Dobro je, kako kaže, da nijedan pacijent nije životno ugrožen i da ne zahtjevaju složenije metode liječenja.

– Niko nema potrebu za vještačkim disanjem – ističe Višković.

“Država mora podržati privredu, trebamo rješenja”
Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kaže da je ova asocijacija ozbiljno shvatila situaciju i da se tako i ponašaju kao servis privredi.

– Problem koji će biti pred nama je manjak uvoza određenih repromaterijala. Ali, pitanje najveće koje trebamo riješti je štetu koja će nastati – ističe Đurić.

Navodi da će privrednici podržati inicijativu da se koriste novac od viška obavezne rezerve u Centralnoj banci BiH.

Kaže da su mnoge države već izdvojile desetina miliona evra za pomoć privredi.

– Država u svim svojim oblicima mora stati iza privrede i po cijenu mnogih odricanja – poručuje Đurić.

To mora biti jasno svima kako bi, po njegovim riječima, privrednici bili ohrabreni da ne otpuštaju radnike.

– Tražićemo rješenja za probleme koji su nastali i koji će da nastanu – poručuje Đurić.

Trenutni problem je što industrija u RS ima problem da ne može da nabavi potrebne količine zaštitne opreme neophodne za rad, navodeći kao primjer metalsku industriju.

Kaže da je jedan broj privrednih subjekata u RS ovih dana zatvorio svoje pogone jer ne mogu da plasiraju svoje proizvode u Italiji.

– Na nama ostaje da svakodnevno tražimo najbolja rješenja i da budemo u kontaktu jer sutra može biti kasno – naveo je Đurić.

On kaže da privrednici po granama već imaju prijedloge za rješenja, odnosno zahtjeve.

“Obezbjediti zaštitnu opremu radnicima”
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da u ovom trenutku treba raditi na obezbjeđenju zaštitne opreme za radnike.

– Privreda u BiH ne može da preživi bez novca Centralne banke BiH. Što prije ta sredstva moraju biti raspoloživa privredi – ističe Trivić.

Potvrđuje da će zajedno sa kolegama iz FBiH raditi na tome da ubjede institucije BiH da odobre sredstva iz CBBiH.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare