Posljednjih dana se osjećate loše? Evo kako jesen utiče na vaše zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Posljednjih dana se osjećate loše? Evo kako jesen utiče na vaše zdravlje

NAKON ljetnih vrućina, mnogi redovno jedva dočekaju prve dane jeseni i dolazak hladnijih dana. No, jeste li se ikada zapitali kako takva promjena vremena utiče na vaš organizam i uopšteno na zdravlje?

Ovaj popis vam se vjerovatno neće svidjeti:

Opadanje kose

Kao što smo nedavno pisali, pojačano opadanje kose karakteristično je upravo za jesenje dane. Kako su istraživanja pokazala, to je ustvari reakcija na nedostatak svjetla. Naime, naša je kosa u ljeto i proljeće nešto bujnija te brže raste jer svjetlost aktivira hormon rasta, ali i tijelo zadržava vlasi kako bi tjeme zaštitilo od jakog ljetnog sunca. 

Jesensko opadanje kose u pravilu traje između šest i osam sedmica, a stručnjaci smatraju da je normalno dnevno izgubiti do 100 vlasi.

Suha koža

Hladan zrak i nedostatak vlage mogu izazvati iritaciju očiju te osjećaj suhoće, ali i peckanja. Slična stvar se događa i s vašom kožom pa ona postaje dehidrirana i osjetljiva. Zato se preporučuje pojačan unos tekućine kao i konzumacija C vitamina, a u dnevnu njegu uvrstite i kremu koja će hidratizirati kožu.

Depresija

Rjeđe izlaganje suncu kod nekih ljudi može izazvati simptome nalik depresiji, a jedan od razloga je i manja razina D vitamina. Neki od simptoma su umor, bezvoljnost, pospanost, varijacije u težini, osjetljivost te izbjegavanje druženja s poznanicima.

Slab imunitet

Tokom hladnijih mjeseci češće boravimo u zatvorenim prostorijama s drugim ljudima, a upravo je to jedan od razloga češćih prehlada. Takođe, centralno grijanje može uzrokovati sušenje nosne sluznice, što olakšava pojavu virusnih infekcija, baš kao i nedostatak vitamina D. 

Nedostatak energije

Jedan od razloga za smanjenu razinu energije je i teža hrana bogata ugljenim hidratima koju češće konzumiramo tokom hladnijih dana.

Danas objavljeno

Piletina sa povrćem iz rerne

Zeljka

Crni luk i još 4 prirodna sastojka mogu da vam otpuše nos, imate ih u kući

Zeljka

Buster doza dala rezultate, štiti od omikrona

Zeljka

Ostavite komentar