Posljednji predsjednikov poziv: Pucaju, dolazite odmah; Pozvao je opet. Nastala je tišina, pa rafalna paljba - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Posljednji predsjednikov poziv: Pucaju, dolazite odmah; Pozvao je opet. Nastala je tišina, pa rafalna paljba

Objavljeni poslednji telefonski pozivi ubijenog predsednika Haitija. Bar dva puta je pokušao da dozove policiju u pomoć koja nije stigla na vreme.

Poziv je kako prenose svetski mediji, bio upućen nacionalnom policijskom komesaru i stigao je u 1:34 ujutru. Zvao je predsednik Haitija Žovenel Mois, koji jebio u teškoj nevolji i bila mu je hitno potrebna pomoć. “Pucaju u moju kuću, mobilizujte ljude”, rekao je predsednik koji je te noći ubijen.

Neprestana paljba iz automatskog oružja ka kući u kojoj je živep Mois, njegova supruga Martin i dvoje dece krenula je oko 1:30, rekao je stanovnik dela Porto Prendsa gde se nalazila predsednička rezidencija.

Nakon fanatične pucnjave na koju nije bilo nikakvog odgovora čitavih 10 minuta, predsednik Mois uputio je drugi poziv, ovog puta pozvao je visokog zvaničnika policije Haitija.

“Gde ste”, pitao je Mois i nastavio: “Potrebna mi je vaša pomoć, odmah. Moj život je u opasnosti. Dolazite brzo da me spasite.”

Ali, pre nego što se telefonski poziv završio nastupila je tišina. Onda se začuo rafal. Neimenovani zvaničnik koji je sadržinu poslednjeg razgovora Moisa preneo novinarima “Majami heralda”, tada je povikao: “Svi nazad u svoja vozila. Moramo odmah da krenemo.”

Ali, bilo je kasno. Mos je upucan u čelo, grudi, kuk i stomak.

Usledila je panična potera za ubicama predsednika i ona je rezultirala haššenjia na desetine ljudi. Ali, ostaje pitanje ogromnog propusta predsednikovog obezbeđenja. I o tome se vodi posebna istraga.

Novinari “Majami heralda” razgovarali su sa najmanje trojicom ljudi koji su te noći primili poziv iz predsednikove kuće 7. jula.

Dalje, istragom su obuhvaćena čak 24 agenta službe bezbednosti, od kojih su svi sankcionisani, dok je nekoliko najvuiše rangiranih skinuto sa svih dužnosti i sada se nalaze u izolaciji.

Uzalud je sada napravljena rekonstrukcija – napadači su ušli u kuću, otišli pravo do predsednikove spavaće sobe i hladnogrvno ga ubili.

Kako je moguće da su strani plaćenici, kako se kasnije utvrdilo, uspeli da prođu tri policijska punkta na putu do kuće Moisa, prođu sve moguće agente bezbednosti oko predsedničke kuće inače opasane visokim zidinama, neutrališu i one koji su bili raspoređeni po kući tek treba da se otkrije.

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar