21. Oktobra 2021.

Posljednji EU samit Angele Merkel u Briselu?

Big Portal

Tokom dvodnevnog samita lideri EU će razgovarati o skoku cena energenata, ubrzanju vakcinacije protiv kovid-19 u Evropi, vladavini prava u Poljskoj, odnosima EU sa partnerima iz istočnog susedstva, jačanju uloge EU na mađunarodnoj trgovinskoj sceni i o politici migracija i azila.

Pred ovaj samit u Briselu najavljuju da će to biti 107. i verovatno poslednji samit na kome će Nemačku predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Samit EU lidera počinje danas u 15.00 časova radnom sesijom posvećenom trenutnim povećanjem cena energenata što predstavlja izazov za post pandemijski oporavak i ozbiljno pogađa evropske građane i preduzeća.

”Razmotrićemo šta se može uraditi na nivou EU i na nacionalnom nivou, kako u pogledu kratkoročnih olakšica za najugroženije, tako i srednjoročnih i dugoročnih mera”, rekao je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Mišel je u pozivnom pismu EU liderima ukazao da pandemija kovid-19 “još nije gotova, a da su brojke u porastu u nekoliko država članica”.

”Vakcinacija je donela značajan napredak u borbi protiv kovid-19, ali potrebno je učiniti više, posebno u pogledu oklevanja u vakcinaciji i dezinformacija”, kaže Mišel.

U Evropskom savetu navode da će se tokom prve radne sesije razgovarati i o sukobu Brisela i Varšave oko vladavine prava što je tema koju je nekoliko EU lidera najavilo da će pokrenuti na zajedničkom sastanku sa premijerom Poljske, Mateušom Moravjeckim i predsedncom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Tokom radne večere EU lideri će imati stratešku diskusiju o trgovini kao ”najefikasnijem instrumentu za širenje uticaja EU na globalnom nivou”.

Tokom večere razgovaraće se i o pripremi za predstojeće klimatske samite i kako doći do ambicioznog globalnog odgovora na klimatske promene.

”U petak ćemo se vratiti na temu migracija, radi praćenja implementacije junskih zaključaka Evropskog saveta o spoljnoj dimenziji migracija, posebno kada je u pitanju finansiranje. Naše spoljne granice moraju biti efikasno kontrolisane. Takođe treba da nastavimo naše napore da smanjimo sekundarna kretanja”, poručio je Mišel u pismu EU liderima.

Oktobarski samit EU završava se sutra diskusijom o evropskoj digitalnoj transformaciji, koja je, kako se navodi u Evropskom savetu, ključni pokretač ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mesta i konkurentnosti.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare