7. Marta 2020.

Posljedice virusa korona: Prevoznici odbijaju voziti za Italiju, jedna fabrika zatvorena

Big Portal

Nakon što je u Banjaluci potvrđeno postojanje virusa korona koji je stigao iz Italije upravo preko čovjeka koji je vozač kamiona sa robom za Veronu, zavladao je strah i prevoznici su otkazali puno vožnji, potvrdio nam je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj.

Istakao je da, koliko zna, nema više prevoznika koji su na posmatranju ili za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi virusom korona.

„Vozači ne žele da idu, ogromne su gužve i čekanje na granici Hrvatske i Slovenije je po dan, dva dana, kolone su kilometarske, obavljaju se pregledi, kasni se sa robom, zaista imamo ogroman problem“, rekao je Grbić za portal CAPITAL.

Dodao je da se očekuje da će problemi biti još i veći i da će se sve više otkazivati vožnje i za Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i dalje…

„U ogromnom smo gubitku, ne možemo reci precizno kolikom, ali ako se uzme u obzir da se otkazuju vožnje robe, a i one koje se ne otkažu, budu probijeni rokovi, imaćemo velike gubitke“, kazao je Grbić.

Obustavljen rad fabrike u Sanskom Mostu

Grbić je istakao da je čuo da je obustavljen rad fabrike peleta „Final Group“ u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

Dodao je da je ta fabrika radila samo za italijansko tržište, a s obzirom na to da ne mogu isporučiti robu u Italiju i da niko neće da vozi, prije nekoliko dana su stali sa radom.

U kakvim su tačno problemima zbog virusa korona nismo mogli da saznamo jer se vlasnik i direktor fabrike Besim Hrnić nije javljao na telefon, a i na fiksni broj fabrike niko ne odgovara. Da fabrika ne radi, potvrđeno je CAPITAL-u sa terena, kao i da su radnici poslati kući.

„U Republici Srpskoj, koliko znam, još nemamo prekida rada firmi koje izvoze, ali znamo da mnogobrojni vozači firmi uzimaju godišnje odmore jer jednostavno neće da idu u Italiju, a sada kada se pojavio i ovaj vozač koji ima virus, sada će to biti i u višem obimu jer upravo u te destinacije oko Verone, Torina, Milana i Venecije, najčešće ide roba. Ljudi neće da voze i jednostavno ne znam šta bi im i rekao. Napraviće nam ovo velike probleme, tek je počelo“, rekao je Grbić.

U Srpskoj još nema obustave rada privrednih subjekata

U Privrednoj komori RS kažu da trenutno nema većih poremećaja, a potvrđuju da pojedina privredna društva imaju probleme zbog dodatnih kontrola na granicama.

„Rokovi za isporuku se probijaju zbog dužih čekanja na granici, a u suštini većih problema sa Italijom još nemamo“, rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Pad spoljnotrgovinske razmjene

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već su vidljivi prvi poremećaji u spoljnotrgovinaskoj razmjeni BiH i Italije, kroz smanjenje uvoza i izvoza.

U prva dva mjeseca ove godine iz Italije je uvezeno robe u vrijednosti od 236,7 miliona KM, što je za oko 16,6 miliona manje nego u istom periodu prošle godine kada je vrijednost uvoza bila 253,4 miliona KM.

Istovremeno, vrijednost izvezene robe iz BiH u Italiju, u januaru i februaru, iznosi 173,9 miliona KM. To je za 39,5 miliona KM manje nego što je izvezeno u prva dva mjeseca 2019. godine kada je vrijednost izvezene robe premašila 213,5 miliona KM.

Pored pada spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom, vidljiv je pad i sa drugim zemljama koje su zahvaćene virusom korona.

Neke od najvećih izvoznika i uvoznika smo pokušali kontaktirati, ali nisu željeli ili nisu imali vremena za razgovor o problemima sa kojima se susreću.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare