Posljedice Trampove uredbe po Tviter i Fejsbuk - da li slijedi cenzura korisnika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Posljedice Trampove uredbe po Tviter i Fejsbuk – da li slijedi cenzura korisnika

Kompanija “Tviter” je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da ograniči zaštitu društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici nazvao reakcionarnom i političkom. Odluku su kritikovali i “Gugl” i “Fejsbuk”.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici.

Ocenio je da je “bez presedana u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije”.

“Tviter” je ocenio da je odluka predsednika SAD “reakcionarni i ispolitizovani pristup zakonu”, kao i da to preti slobodi govora.

Portparol “Gugla” je rekao da će ta odluka da našteti ekonomiji SAD, dok iz “Fejsbuka” ističu da će to ohrabriti platforme da cenzurišu sve za šta može da se čini da će nekoga uvrediti.

Kompanije poput Tvitera i Fejsbuka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao “platforme” a ne “izdavači” koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju “Tviter” jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.

RTS

Danas objavljeno

Oružana pljačka u Nikšiću; Preminuo ranjeni radnik obezbjeđenja

M.

U Sloveniji 2.145 novozaraženih

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar