Posljedice mogu biti ozbiljne: Kako preskakanje ručka djeluje na naše tijelo? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Posljedice mogu biti ozbiljne: Kako preskakanje ručka djeluje na naše tijelo?

Radni dani mogu da budu poprilično užurbani, toliko da zaboravimo da ručamo. Ipak, nutricionisti upozoravaju da je to velika greška. Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, ali je i ručak podjednako važan.

Preskakanje bilo kog obroka otežava ispunjavanje dnevnih nutritivnih potreba. Bez obzira na to koliko ste zauzeti, redovni ručak, pa i na posku daje nam energiju i nudi mentalni odmor i vreme za osveženje.

“Uvek želim da znam o intervalima ishrane uopšte. Da li preskačete ručak jer vam je raspored prezauzet i nemate vremena za jelo? Da li pokušavate da smanjite kalorije? Da li je to zato što vaši saradnici ne prave pauzu za ručak? Ne možemo zanemariti potrebu tela za ishranom. Ovo su sva važna pitanja u pomaganju da se razvije drugačija navika koja će bolje služiti vašem telu”, kaže Linda Anegava, sertifikovani lekar interne medicine i medicine gojaznosti, piše Huffpost.

Kako preskakanje ručka utiče na telo?

Preskakanje ručka s vremena na vreme nije strašno, ali ako nam to postane navika, telo se prilagođava manjem unosu kalorija, a to može da bude štetno za vaše zdravlje. Ovo bi moglo da dovede do smanjenog metabolizma tokom vremena i povećanog rizika od nedostataka hranljivih materija. To bi moglo da pojaču žudnju i navede vas da uveče konzumirate više kalorija.

Ako ne jedete dovoljno tokom dana, to može uzrokovati pad nivoa energije, što može uticati na vaše raspoloženje, produktivnost i koncentraciju. Istraživanja pokazuju da ograničavanje ishrane može da poveća razdražljivost i neraspoloženje, smanji motivaciju i potencijalno dovede do anksioznosti i depresije.

Danas objavljeno

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Koliko je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje

Vanja A

Evo koje namirnice bi trebala jesti mršava djeca

Vanja A

Ostavite komentar