25. Augusta 2019.

Posljedice ljetnje vreline: Šta raditi u slučaju sunčanice?

Big Portal

Iako stručnjaci stalno upozoravaju i dele savete o poželjnom ponašanju, mnogi se toga ne pridržavaju.

Oni objašnjavaju i šta sve može da se dogodi na paklenim vrućinama.

* Pri dužem izlaganju organizma visokoj temperaturi može doći do toplotnog udara ili sunčanice. Ovo stanje je praćeno mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, glavoboljom, malaksalošću, visokom temperaturom. Ukoliko se ovakvi znaci prepoznaju, osobu treba skloniti sa izvora toplote, raskomotiti je i više puta tuširati u toku dana mlakom vodom. Važno je i da unosi što više tečnosti zbog dehidriranosti i lekove koji snižavaju visoku temperaturu.

* U letnjim mesecima veoma je česta pojava visoke temperature a da nije uslovljena sunčanicom ili toplotnim udarom. Prolaznog je karaktera, praćena malaksalašću, a traje tri-četiri dana. O njenoj pojavi posebno treba voditi računa kada su deca i starije osobe u pitanju. Temperatura se snižava antipireticima i hladnim kupkama uz masiranje alkoholom.

* Usled nedovoljnog unošenja tečnosti, u svakom trenutku može doći do dehidriranosti organizma. Ovo stanje je naročito opasno za hronične bolesnike, starije osobe, decu i trudnice. U slučaju malaksalosti i iscrpljenosti, najvažnije je što pre nadoknaditi izgubljenu tečnost, jesti dosta voća i povrća, izbegavati sunce, nositi odeću od laganih materijala i baviti se samo umerenim aktivnostima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare