Posljedice ljetnje vreline: Šta raditi u slučaju sunčanice? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Posljedice ljetnje vreline: Šta raditi u slučaju sunčanice?

U vrelim ljetnjim danima, kada su temperature izuzetno visoke, umije da “pukne” i najzdraviji organizam.

Iako stručnjaci stalno upozoravaju i dele savete o poželjnom ponašanju, mnogi se toga ne pridržavaju.

Oni objašnjavaju i šta sve može da se dogodi na paklenim vrućinama.

* Pri dužem izlaganju organizma visokoj temperaturi može doći do toplotnog udara ili sunčanice. Ovo stanje je praćeno mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, glavoboljom, malaksalošću, visokom temperaturom. Ukoliko se ovakvi znaci prepoznaju, osobu treba skloniti sa izvora toplote, raskomotiti je i više puta tuširati u toku dana mlakom vodom. Važno je i da unosi što više tečnosti zbog dehidriranosti i lekove koji snižavaju visoku temperaturu.

* U letnjim mesecima veoma je česta pojava visoke temperature a da nije uslovljena sunčanicom ili toplotnim udarom. Prolaznog je karaktera, praćena malaksalašću, a traje tri-četiri dana. O njenoj pojavi posebno treba voditi računa kada su deca i starije osobe u pitanju. Temperatura se snižava antipireticima i hladnim kupkama uz masiranje alkoholom.

* Usled nedovoljnog unošenja tečnosti, u svakom trenutku može doći do dehidriranosti organizma. Ovo stanje je naročito opasno za hronične bolesnike, starije osobe, decu i trudnice. U slučaju malaksalosti i iscrpljenosti, najvažnije je što pre nadoknaditi izgubljenu tečnost, jesti dosta voća i povrća, izbegavati sunce, nositi odeću od laganih materijala i baviti se samo umerenim aktivnostima.

Danas objavljeno

Bakina kuhinja: Mafini sa limunom

Zeljka

Tri savjeta za kuvanje savršene TJESTENINE

Zeljka

Recept za kiflice sa puterom poput pjene

Zeljka

Ostavite komentar