14. Septembra 2021.

Posljedica klimatskih promjena: Invazivna toksična alga širi se morem sjeverno od Poreča

Big Portal

Na području akvatorija severno od Poreča, invazivna zelena toksična alga, grozdasta kaulerpa Caulerpa cylindracea širi se i dalje te stvara gusta naselja, kao i livade koje prekrivaju morsko dno poput tepiha. Naselja ovih algi najrazvijenija su upravo krajem leta, odnosno početkom jeseni, saznaje se od stručnjaka pulskog Akvarijuma.

Ova invazivna vrsta u Jadranskom moru se pojavila već 2000. godine, a u severnom Jadranu u leto 2004. godine i to u luci grada Vrsara. Prošle godine su je stručnjaci Akvarijuma primetili na dve lokacije u Medulinskom zalivu, i to u uvalama Stupice i Školjić, na dubini od 14 metra.

“Upravo zbog toga što nema prirodnih neprijatelja i zapravo uspeva na svim mogućim staništima, ističem važnost naše posidonije, ali i ostalih zavičajnih vrsta makroalgi koje bi morale prvenstveno zaštiti i tako sprečiti dalju štetu koju ova invazivna vrsta čini našem morskom dnu”, još je tada upozoravala vlasnica Akavrijuma i morski biolog Milena Mičić.

Naučna istraživanja su pokazala da tamo gde raste posidonija većinom ove invanzivne alge nema,dok druge autohtone cvetnice ova napast ipak preraste i one se ne mogu zaštititi jer nemaju takvo korenje kao što ga ima posidonija.

Istraživanja od 2004. do 2014. godine pokazala su u Istri postojanost alge uprkos tome što su tadašnje zimske temperature mora padale do osam stepeni. No, periodi s blagim zimama, kaoi višom zimskom temperaturom mora pogodovali su širenju ove invazivne vrste.

Koliko je invazivna svedoči i činjenica da može rasti do 15 milimetara dnevno, direktno potiskujući zavičajne, autohtone sesilne organizme, prvenstveno alge, sunđere, korale i niske vrste cvetnica, menjajući izgled i uništavajući ekološku ravnotežu i biološku raznolikost morskog dna i podmorja.

Time se, zaključuje Mičić, nažalost potvrđuje tropikalizacija Sredozemlja usled klimatskih promena i na severnom Jadranu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare