22. Oktobra 2022.

Poslije ostavke Liz Tras, Džonson iznenada prekinuo odmor i vratio se u Britaniju

Big Portal

Kritičari ipak upozoravaju da bi Džonson time riskirao da gurne konzervativce u novi haos zbog predstojeće parlamentarne istrage o skandalu “Partygate”, prenosi Gardijan.

Dok se bivši britanski premijer naprasno vratio sa odmora koji je provodio na Karibima kako bi prikupio podršku među zastupnicima, Riši Sunak je ostao u prednosti i favorit je za pobedu s podrškom već 90 zastupnika, uključujući Dominika Raba i Sajida Javida.

Njegove pristalice tvrde da je prošao prag od 100 imena koja su mu potrebna da bi bio stavljen na glasački listić.

Međutim, Džonson je dobio podršku šest sadašnjih ministara u vladi – Bena Volasa, Simona Klarka, Krisa Hitona-Harisa, Džejkoba Ris-Moga, Aloka Šarme i Ani-Marie Trevelian – dok se takođe veruje da bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel razmišlja da takođe stane na njegovu stranu.

Džonsonovi saveznici hvalili su se da će on “lako” preći prag od 100 zastupnika i tvrdili da bi bio jak kandidat za pobedu. Rekli su da traži “pakt jedinstva” sa Sunakom kojim bi se izbeglo glasanje članova.

Ni Džonsn ni Sunaki još se nisu službeno izjasnili, dok je Peni Mordaunt, državna ministarka za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva, postala prva koja je objavila da se kandidovala.

Kritičari bivšeg premijera rekli su da će se neki torijevski zastupnici verojatno osamostaliti ili preći u drugu stranku ako on ponovno pobedi.

Prema izmenjenim pravilima stranačkog Odbora 1922 za izbor novog lidera, za službenu kandidaturu potrebna je pisana podrška 100 članova.

Čelnik Odbora, Sir Graham Bradi, koji je ozbiljnim razgovorom, a pritiskom većine članova naveo da je već treći premijera otišai u nešto više od tri godine, verovatno je postavio taj prag upravo u pokušaju da eliminišr Džonsonovu kandidaturu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare