Poslije moždanog udara progovorio slovenskim akcentom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poslije moždanog udara progovorio slovenskim akcentom

Jedan nemenovani Italijan posle moždanog udara progovorio sa slovenskim akcentom,. talijan nikad nije boravio u državama slovneskog govornog područja .Ovo je među prvim medicinskim…dokumentovanim slučajevima ove vrste

Italijan se oporavio nakon što je pre tri godine doživeo moždani udar u desnoj hemisferi mozga, i kako navodi portal Today.It, nema kognitivni deficit, ali govori stranim akcentom.

To je prvi slučaj u Italiji, a treći u svetu koji se odnosi na moždani udar u desnoj hemisferi mozga.

Studija o slučaju 50-godišnjeg Italijana koji je posle moždanog udara progovorio stranim akcentom, tima naučnika koji je predvodio Konstantinos Priftis sa Univerziteta u Padovi, objavio je časopis Korteks.

Kako je navedeno, analiza je pokazala da je “povreda mozga prouzrokovala promenu mesta i načina artikulacije nekih samoglasnika kod pacijenta što je dovelo do percepcije stranog akcenta”.

U naučnoj literaturi opisano je 115 slučajeva “sindroma stranih akcenata”, a od 1800. godine do danas samo su tri pacijenta doživela moždani udar u desnoj hemisferi mozga i razvila taj sindrom, navodi italijanski Sky Tg24.

Danas objavljeno

Ovo drvo je uhapšeno prije više od jednog vijeka i još izdržava kaznu?!

Vanja A

U neobičnoj odori došao na dodjelu diploma: “Dovoljno sam potrošio na studije”

Vanja A

Mačka se zavukla u kamin pa transformacijom nasmijala ljude do suza

Vanja A

Ostavite komentar