Poslije mjesec dana karantina Španci se vraćaju na posao - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poslije mjesec dana karantina Španci se vraćaju na posao

Poslije znatnog pada broja umrlih u posljednja tri dana, u Španiji se smanjuje i broj zaraženih na dnevnom nivou. Iako je kriva smrtnosti danas skočila, predsjednik Pedro Sančez riješio je da djelimično ukine karantin, da se neki od radnika, uz mjere opreza, vrate na posao.

Poslije mesec dana karantina, španskim građevincima i fabričkim radnicima biće dozvoljen rad. Mali biznis, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica, ostaje zatvoren, a i dalje su zabranjena javna okupljanja.

Za one koji se u ponedjeljak vraćaju na svoja radna mjesta, država je napravila plan, kako se virus među njima ne bi širio. U fabrike će se ulaziti i iz njih izlaziti etapno, a unutra će radnici držati rastojanje od dva metra jedni od drugih. Vojska će podijeliti 10 miliona maski na ulazu u metro, autobuse i vozove, i voditi računa o dozvoljenoj distanci između ljudi.

Poslije karantina ništa neće biti isto
Svi se pitaju kako će poslije izolacije izgledati povratak u stari život. Ipak, španski stručnjaci ukazuju da neke stvari nikad više neće biti iste, a za povratak u normalu biće nam potrebno i do godinu dana. I za to vrijeme moraće da prihvate socijalnu distancu kao novu normu ponašanja.

– Biće nam teško da izađemo iz karantina i trebaće nam vrijeme da se vratimo svojim uobičajenim aktivnostima. Kupovina, izlasci sa prijateljima, odlazak na koncert ili na odmor moraće se uvoditi postepeno – za agenciju EFE kaže naučnica Pilar Mateo.

Mateo dodaje da novi virus korona neće nigdje nestati s naše planete i dok god se ne nađe vakcina, rizik od zaraženja biće prisutan u svakom trenutku našeg života.
Iz španskog Udruženja epidemiologa mole narod za strpljenje, jer je proslava Uskrsa već propala, a isto bi moglo da se desi i sa ljetnjim odmorima

– Moraćemo da zaboravimo na velika okupljanja na plažama i da regulišemo posjetu građana – kažu.

Ograničiti turističke dolaske
Mnogi kažu da je turistički sektor već izgubio milione evra, a moguće su zabrane posjete stranih turista i tokom cijelog ljeta, kako bi se spriječio drugi talas korone. Iz Vlade poručuju da bi se u zemlju mogao pustiti samo ograničen broj posjetilaca, i samo ako bi isti poštovali sve mjere bezbjednosti. Takođe su moguća ograničenja u sferi domaćeg turizma.

Turizam španskoj ekonomiji donosi oko 150 milijardi evra godišnje (12 odsto BDP), a taj sektor zapošljava 13 odsto radno sposobnog stanovništva.

Španija nije jedina zemlja koja dovodi u pitanje slobodno kretanje ovog ljeta. Francuski predsjednik Emanuel Makron, izjavio je da bi cijela zona Šengen mogla da zatvori granice do septembra. Takvih odluka biće, sigurno, sve više.

Danas objavljeno

Ruska policija uhapsila više od 3.000 demonstranata koji podržavaju Navaljnog

D

Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije

D

Državljani BiH od danas ne mogu u Njemačku bez negativnog PCR testa i 10-dnevnog karantina

M.

Ostavite komentar