Poslije dugog rasta, tržište električnih automobila pred recesijom? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Poslije dugog rasta, tržište električnih automobila pred recesijom?

Višegodišnji bum prodaje električnih vozila na njemačkom tržištu verovatno je pri kraju. Poskupila struja i povlačenje državnih subvencija pritom nisu jedini razlozi.

Nemački stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhofer očekuje dramatičan pad prodaje e-vozila iduće godine na 362.000, sa 720.000 jedinica u 2022. To će da znači i prepolovljen tržišni udeo novih e-vozila, sa 27,8 na 14 odsto.

Ključni faktori posrtanja prodaje su povlačenje nekih subvencija za nova vozila i enormno poskupljenje struje, rekao je Dudenhofer. Centar za automotivna istraživanja (CAR), pak, prognozira prodaju 484.000 novih električnih vozila, sa tržišnim udelom od 21,3 odsto, prenosi dpa.

Savezna vlada iduće godine potpuno ukida subvencije za plug-in hibride, a za čisto električne automobile postojeće subvencije od 7.500-9.000 smanjuje na 4.500-6.750 evra. Povrh toga, fond za te subvencije je zaključan i, prema proceni CAR, biće ispražnjen krajem 2023.

Od idućeg septembra država ukida i premije za službena vozila. Uz to, cena struje se skoro utrostručila od početka godine, a poskupljuje i proizvodnja baterija, upozorava Dudenhofer.

Za razliku od vodećih tržišta e-automobila, Kine i SAD, Nemačka kaska u transformaciji saobraćajnog sektora, dodao je ekspert. On predlaže da država premije za inovacije isplaćaje duže nego što planirala.

Oporavka teško da će biti pre 2025. i povećanjem proizvodnje litijum-jonskih baterija u Evropi, masovnijom proizvodnjom električnih vozila i pojeftinjenjem struje.

B92.

Danas objavljeno

Prvi 2024 Ford Mustang GT prodat za 565.000 dolara

Vanja A

Zašto se lampica koja upozorava na poledicu uključuje na temperaturama iznad nule

Vanja A

Belgijski parlamentarac kao Džejms Bond: Stavio rotirajuće registarske tablice

Vanja A

Ostavite komentar