Poslije Drezdena provalnici upali i u Muzej Štazija u Berlinu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poslije Drezdena provalnici upali i u Muzej Štazija u Berlinu

Provalnici su iz berlinskog Muzeja “Štazi”, koji se nalazi u bivšem sjedištu istočnonemačke tajne policije, ukrali medalje i nakit vredne nekoliko hiljada evra.

Samo nekoliko dana od krađe dragocene kolekcije nakita iz muzeja u Drezdenu, prema podacima policije, lopovi su se u nedelju ujutru popeli na krov iznad ulaza i kroz razbijeni prozor na prvom spratu ušli u zgradu

Provalivši u Muzej, razbili su nekoliko staklenih vitrina i iz njih uzeli više odlikovanja, uljučujući Orden Karla Marksa, Orden Lenjina i Orden heroja Sovjetskog Saveza, a potom su se spustili u kancelariju bivšeg šefa Štazija Eriha Melke, gde se nalazio nakit.

Među ordenjem koje su lopovi uzeli iz Muzeja, na sreću samo je jedan, i to zlatni Patriotski orden za zasluge, bio original, dok su ostali replike.

„Upad provalnika je uvek neprijatan jer narušava osećaj sigurnosti, ali što se tiče vrednosti ukradenih eksponata, gotovo da nemamo razloga za zabrinutost“, navodi direktor Muzeja Jerg Drizelman.

Iz uprave Muzeja napominju da su provalnici sigurno znali da neke od medalja nemaju veliku materijalnu vrednost, ali da će bez obzira na to pronaći oduševljene kupce među kolekcionarima istočnonemačkih suvenira.

Od nakita su ukradene minđuše, prstenje sa biserima i dragim kamenjem i zlatni satovi, uglavnom predmeti koje je Štazi oduzimao od Istočnih Nemaca koji su pokušali da pobegnu iz socijalističke države na Zapad.

U poslednjih 30 godina, od kada je Nemačka ujedinjena, takvi predmeti su uglavnom vraćeni prvobitnim vlasnicima, a u Muzeju se nalaze samo komadi čije vlasnike nije bilo moguće pronaći.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Otkrivena 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u strahu od muslimanskih osvajača

Zeljka

Spremačice se poslužile kolačima poslije žurke, završile u bolnici halucinirajući

Zeljka

Aleks Rodrigez progovorio o Dženifer Lopez

Zeljka

Ostavite komentar