12. Septembra 2022.

Poslije čipsa, u Italiju stiže i keks od brašnastih crva

Big Portal

Mlada kompanija iz Vićence, „Fućibo“, proizvela je keks od larvi brašnaste stenice koje su nadležne institucije Evropske unije odobrile. Pored kukuruznog brašna, šećera, putera i jaja, sastojci su i osušene i usitnjene larve brašnastog crva (Tenebrio molitor).

Radi se zapravo o larvama brašnaste stenice, insekta sličnog bubašvabi dugog 10 do 12 milimentara. Larve su žute i elastične, duge do 30 milimetara i smatraju se štetočinama biljnih proizvoda, međutim, oni se široko koriste kao hrana za životinje, a poslednjih godina i ljude.

Na sajtu kompanije koja je već proizvela čips od sira na bazi brašnastih crva, predstavljen je novi keks rečima: „Naš keks je susret tradicije i inovacije. I zaista smo ponosni. Radi se o fantastičnom i laganom receptu koji uključuje vrhunsko kukuruzno brašno, puter, jaja, šećer, aromu vanile i limuna koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju naših baka.

https://www.instagram.com/p/Cg3s2xqt8Zs/?utm_source=ig_embed&ig_rid=ea96d5fa-f483-4ca8-aa64-88305497d337

crva nije samo ukusan, već je zdrav i koristan.

Mlada kompanija iz Vićence, „Fućibo“, proizvela je keks od larvi brašnaste stenice koje su nadležne institucije Evropske unije odobrile. Pored kukuruznog brašna, šećera, putera i jaja, sastojci su i osušene i usitnjene larve brašnastog crva (Tenebrio molitor).Najviše vole brašno i mekinjeNajviše vole brašno i mekinje

Radi se zapravo o larvama brašnaste stenice, insekta sličnog bubašvabi dugog 10 do 12 milimentara. Larve su žute i elastične, duge do 30 milimetara i smatraju se štetočinama biljnih proizvoda, međutim, oni se široko koriste kao hrana za životinje, a poslednjih godina i ljude.

Na sajtu kompanije koja je već proizvela čips od sira na bazi brašnastih crva, predstavljen je novi keks rečima: „Naš keks je susret tradicije i inovacije. I zaista smo ponosni. Radi se o fantastičnom i laganom receptu koji uključuje vrhunsko kukuruzno brašno, puter, jaja, šećer, aromu vanile i limuna koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju naših baka.Kao bakin kekshttps://www.instagram.com/p/Cg3s2xqt8Zs/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.rts.rs&rp=%2Fpage%2Fmagazine%2Fsr%2Fstory%2F511%2Fzanimljivosti%2F4948345%2Fbrasnasti-crvi-keks-cips-italija.html#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A412.5%2C%22ls%22%3A253.29999995231628%2C%22le%22%3A409.90000009536743%7D

Sa druge strane inovacija se sastoji u tome što koristimo prah od insekata što daje veću vrednost ovom keksu kako sa nutricionističke tačke gledišta tako i sa ekološke. Naš keks je odličan izbor za doručak ili za ‘uz čaj’, no  možete ga grickati u svakom trenutku. Naš keks je proizveden u Italiji od najboljih sirovina i autorizovan je od strane Evropske unije. Nudimo dva ukusa: klasičan i sa kakaoom“.

Na sajtu je takođe objašnjeno zašto je korisno jesti larve insekata. Izdvojeno je pet najvažnijih razloga: ukusni su, bogati proteinima, prirodni, ekološki i integrisani u cirkularnu ekonomiju.

Takođe, objašnjavaju da, što se ukusa tiče, svaki jestivi insekt ima svoju posebnu aromu, koja ide od potpuno laganog i skoro neutralnog ukusa do pikantnog. Neki ga opisuju kao pečeni kikiriki, neki kao badem, ali, kažu iz kompanije, da je moguće prilagoditi ukus larvi po želji.

Pored čipsa i keksa, stižu i testenine

To omogućava da se koriste u proizvodnji testenina poput pice, paste i slatkiša. Iz kompanije naglašavaju da su larve izuzetno hranljive i bogate proteinima, cinkom, gvožđem i omega tri masnim kiselinama, te su idealan dodatak svakodnevnoj ishrani kao i za one koji nastoje da smanje telesnu težinu, ali i u ishrani sportista, kako amatera tako i profesionalaca.

Ono što im daje ekološki pečat jeste činjenica da za njihov uzgoj nije potrebno mnogo prostora, traže malo vode, vrlo se brzo reprodukuju i proizvode vrlo malo gasova koji su štetni za okolinu.

Pored čipsa i keksa uskoro će na tržište, već od kraja ovog meseca izaći i testenine pravljene od brašna poliverizovanih insekata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare