Poslije Bregzita slijedi Italegzit? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poslije Bregzita slijedi Italegzit?

Evropskoj uniji poslije Bregzita možda slijedi i Italegzit – istraživanja pokazuju da raste broj Italijana koji su za izlazak iz EU i evrozone.

Trenutno oko 40 odsto građana Italije smatra da ta država treba da napusti EU, dok više od 70 odsto ocjenjuje da će kriza sa virusom korona uzrokovati raspad EU.

EU je od početka krize sa virusom korona u Italiji, zemlji najteže pogođenoj pandemijom u Evropi, bila spora kada je u pitanju pomoć toj članici, čiji je zdravstveni sistem bio na ivici kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih tim virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije, prenosi Tanjug.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta evroskepticizma, zbog čega italijanski mediji postavljaju pitanje da li je nakon Bregzita moguć Italegzit.

Da bi EU mogla da se raspadne zbog virusa korona smatra 71 odsto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli sprovedeno za Rai 9. i 10. aprila.

Istovremeno, prema anketi koju je za italijansku agenciju Dire sproveo Tekne, u proteklom periodu došlo je do pada povjerenja Italijana u evropske institucije i sada više od 40 odsto ispitanika smatra da Italija treba da istupi iz Unije, dok je takav stav prije dvije godine imalo 26 odsto.

Anketa je pokazala da bi 12 odsto učesnika promijenilo mišljenje „samo ako EU učini nešto konkretno“ po pitanju krize sa virusom korona.

Kriza nastala usljed pandemije virusa korona ukazala je na duboke podjele u Uniji, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države da nisu dovoljno solidarne.

Ministri finansija država EU postigli su 9. aprila dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi evra za evropske zemlje koje su teško pogođene pandemijom, međutim nisu prihvatili zahtjev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih „korona obveznica“.

Video samit EU o oporavku Unije od posljedica pandemije zakazan je za 23. april, a predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija o zajedničkim odlukama i garancijama za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmu nedjelju mjera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posljedica tog virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar