Poslije 70 godina rođeni prvi divlji jaguari u Argentini - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poslije 70 godina rođeni prvi divlji jaguari u Argentini

Prvi divlji jaguari rođeni su poslije 70 godina u argentinskom Nacionalnom parku Ibera, u okviru projekta “vraćanje jaguara u prirodno stanište”, prenijeli su argentinski mediji.

Naime, skrivene kamere, koje su postavljene na prostoru nacionalnog parka u cilju praćenja životnja, prikazale su novu mladunčad jaguara.

Riječ je o mladunčadi jaguara koji je rođen u argentinskom zoološkom vrtu, a koji je prošle godine pušten u prirodno stanište.

Koordinatorka Centra za reintrodukciju jaguara (CRI) istakla je da su novi jaguari veliki uspjeh projekta vraćanja ove vrste u stanište Ibera.

“Parenje slobodnih jaguara i rođenje nove generacije u slobodi odlična je vijest za projekat koji nastoji da zaustavi izumiranje ove vrste”, rekla je koordinatorka.

Nacionalni park Ibera nekad je bio prirodno staniše jaguara, A pokretanjem programa “vraćanja” ove vrste stvaraju se uslovi obnavljanja prirodnog doma za jaguare.

Projekat vraćanja jaguara u prirodno stanište otpočet je u septembru 2021. godine, u okviru koga je 8 jaguara pušteno na prostor Ibera.

Procjenjuje se da je na prostoru Argentine ostalo između 200 i 300 jedinki ove vrste.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Toking heds se plašili zatvora u Jugoslaviji

Vanja A

Brus Vilis postao prvi glumac koji je prodao prava na svog “digitalnog blizanca”

Vanja A

Vila bivše SFRJ u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

Zeljka

Ostavite komentar