22. Jula 2019.

Poslije 50 godina pronađena nestala francuska podmornica

Big Portal

Francuska mornarica uspjela je da pronađe jednu od svojih podmornica koja je nestala pre više od 50 godina sa posadom koju su činila 52 mornara. Podmornica „Minerva“ pronađena je nedaleko od Tulona.

Francuska ministarka odbrane, Florens Parli objavila je ovu vest na svom nalogu na Tviteru, opisavši ovo otkriće kao „Veliki uspeh, olakšanje i tehnički podvig. Saosećam sa porodicama koje su tako dugo čekale na ovaj trenutak“, istakla je ministark

https://twitter.com/florence_parly/status/1153217210036490240

„Minerva“ je otkrivena na morskom dnu Mediterana, nedaleko od luke u Tulonu. Podmornica je nestala tokom vojnih vežbi 17. januara 1968. godine, a svi dosadašnji pokušaji da se pronađe nisu dali rezultate.

Pod pritiskom rođaka postradalih članova posade, početkom ove godine pokrenuta je nova potraga uz pomoć najnovije visokotehnološke opreme za mapiranje i praćenje plime i oseke na Mediteranu.

Preispitani su ponovo svi izveštaji još iz vremena kada je do nesreće došlo. To je prodrazumevalo ponovno istraživanje seizmičkih podataka koji su ukazivali na to da je podmornica verovatno eksplodirala dok je padala na dno mora.

Visoki francuski pomorski oficir rekao je agienciji Frans pres da je podmornicu otkrio brod u vlasništvu privatne američke kompanije „Ošn infiniti“. „Minerva“ je pronađena na dubini od 2.370 metara, 45 kilometara od grada Tulona, u kome je inače smeštena francuska mornarička baza.

Podmornica je potonula za svega četiri minuta, a uzrok ove nesreće nikada nije utrvrđen. Porodice se nadaju da će ostaci olupine pružiti dugo očekivane odgovore.

Sin komandanta „Minerve“, Andre Fov, naveo je da je ovo bio veom emotivan trenutak za sve potomke postradalih mornara.

„Mnogi su mi pružili podršku tokom potrage, jer nisu hteli da se osećam usamljeno, ali nisu verovali da će biti pronađena“, istakao je u svom razgovoru za francuski Mond.

Podmornicu, koja je navodno bila razbijena na tri dela, brod „Ošn infinitija“ je locirao koristeći podvodne dronove i to zahvaljujući činjenici da je „Minerva“ potonula u području niske sedimentacije. Prva tri slova imena broda bila su jasno vidljiva na jednom od komada olupine.

https://twitter.com/Var_Matin/status/1153295492652183553

Prvobitni izveštaji o nesreći pretpostavljali su da je podmornica možda imala probleme sa kormilom pre potonuća. „Minerva“ je sadejstvovala u vežbi zajedno sa avionima kada je nestala oko 7.55 časova. Uzbina je podignuta kada se narednog dana nije vratila u svoju bazu. U potrazi je učestvovalo preko 20 brodova, helikoptera, aviona, čak je i francuski okeanograf Žak Kusto tragao za njom, ali bezuspešno.

Ovo je već druga nestala podmornica koji je ovaj specijalizovani američki brod za istraživanje morskog dna uspeo da pronađe. Prošle godine su otkrili podmornicu „San Huan“ koja je potonula u Atlantiku kod obala Argentine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare