Poslednji iz svoje vrste: Stigao je novi Honda Civic Type R - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Poslednji iz svoje vrste: Stigao je novi Honda Civic Type R

Predstavljanje automobila poklapa se sa 25. godišnjicom Civica Type R i 50. rođendanom Civica. To je ujedno i poslednji Type R koji ima isključivo motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Honda i u novoj generaciji modelaType R nastavlja sa pogonom na prednje točkove, uprkos tome što mnogi od najnovijih konkurenta, kao što su Volkswagen Golf R i Mercedes-AMG A 35, koriste pogon na sve točkove. Oni su procenili da je više od 300 KS nemoguće obuzdati samo sa prednjim pogonom, ali Honda i dalje veruje u taj koncept, potpomognut blokadom diferencijala.

U novi Type R ugrađen je 2.0-litarski redni 4-cilindarski benzinac sa turbopunjačem koji je evolucija prethodne generacije ovog motora.

Tu je novi turbopunjač sa kompaktnim kućištem i revidiranom lopaticom turbine, što omogućava bolji protok vazduha, a time i veću snagu.

Koliko je konja tačno dodato, nije objavljano. Podsećanja radi, prethodni Type R razvija 316 KS i potrebno mu je 5,7 sekundi od 0 do 100 km/h, a postiže najveću brzinu od 272 km/h.

Novi Type R, tradicionalno sa manuelnim menjačem, već je dokazao svoju brzinu, postavivši nedavno rekord kruga na stazi Suzuka za vozila sa pogonom na prednje točkove.

Ovaj automobil je obišao slavnu “osmicu” za 2 minuta i 23,120 sekundi. To je gotovo devet desetinki sekunde brže od prethodnog rekordera, starog Civica Type R Limited Edition.

Najnoviji Type R zasnovan je na Hondinoj novoj, 11. generaciji Civica, koji ima mnogo čistiji spoljni dizajn od automobila 10. generacije koji menja.

Ugrađen je novi difuzor, a iz središnjeg dela zadnjeg branika izviruju tri izduvne cevi. Ovog puta, međutim, srednja cev je veća od ostalih.

Tradicionalno, Hondin logotip je na crvenoj podlozi.

Danas objavljeno

Novi McLaren P1? Ne, čamac od milion dolara

Vanja A

Htio da provoza Bugatti od 5 miliona dolara, ali nije pogledao vremensku prognozu

Vanja A

Stigao je još opakiji Lamborghini Urus S

Vanja A

Ostavite komentar