Poslednji argument protiv električnog automobila pada u vodu? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Poslednji argument protiv električnog automobila pada u vodu?

Kineska kompanija tvrdi da će punjenje baterija za autonomiju od 800 km trajati 8 minuta.

GAC Aion iz Kine najavio je da će tokom jeseni predstaviti prvi električni automobil sa baterijama na bazi grafena, zahvaljujući kojima će punjenje biti zaista brzo.

Superjaki grafen zamjenjuje litijum u baterijskom sklopu, rešavajući sve nedostatke tog široko korišćenog materijala, a istovremeno smanjujući uticaj proizvodnje baterije na životnu okolinu.

Činjenica da se grafen može koristiti za poboljšanje performansi automobilskih akumulatora poznata je već duže vreme. Već 2017. godine Fisker je to obećao predstavljajući automobil EMotion.

Rad u naučno-istraživačkim laboratorijima još uvek traje, a kineska kompanija Guangzhou Automobile Corporation pohvalila se otkrićem.

Naime, GAC je predstavio superbrzi punjač koji će omogućiti zaista brzo punjenje baterija električnih automobila. U pitanju su baterije koje će se na tržištu pojaviti u septembru ove godine na modelu Aion V, a koje omogućavaju autonomiju i do 1.000 km s jednim punjenjem.

800 km za 8 minuta

Najavljene su dve brzine punjenja – 3C i 6C. Ova druga bi omogućila punjenje baterija Aion V od 0 do 80 odsto kapaciteta za samo 8 minuta, a od 30 do 80 procenata za 5 minuta!

Verzija 3C obavila bi isto za 16, odnosno 10 minuta.

GAC tvrdi da čak i često punjenje u varijanti 6C ne bi trebalo da “spreči” da baterije dostignu životni vek od od milion pređenih kilometara.

Naravno, odmah je bilo mnogo skeptičnih komentara. Neki ne veruju da će biti moguće prilagoditi infrastrukturu brojnih punjača koji će se moći puniti snagom od cca 500 kW. GAC obećava da će ove godine postaviti 100 takvih punjača.

Postoje i pitanja da li će grafenske baterije biti tako efikasne i izdržljive. I da li, nekim slučajem, impresivni rezultati prikazani na testnoj stanici za punjenje, nisu samo prezentacija mogućnosti prikazivanja lepe grafike na ekranu.

Da li zaista ima pomaka u području punjenja električnih automobila, saznaćemo u septembru.

Danas objavljeno

Kako bi mogao da izgleda savremeni Yugo na struju

V.R.

Volvo će proizvoditi isključivo električne automobile prilagođene veganima, bez kože i od recikliranih materijala

V.R.

Kada je Peugeot kreirao superautomobil s V12 motorom maks. brzine 357 km/h

V.R.

Ostavite komentar