Poslije više od pola vijeka otkriveno šta je Zodijak poručivao medijima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Poslije više od pola vijeka otkriveno šta je Zodijak poručivao medijima

Šifrovana poruka koju je ozloglašeni masovni ubica pod pseudonimom Zodijak slao medijima, konačno je dešifrovana posle više od 50 godina, navodi Ef-bi-aj.

Identitet masovnog ubice poznatog pod pseudonimom Zodijak nikada nije otriven. On je u periodu od 1968. do 1969. godine upucao ili nožem izboo sedmoro ljudi u okolini San Franciska i pritom usmrtio njih petoro.

https://youtu.be/-1oQLPRE21o

Tokom ovih godinu dana on je listu San Francisko hronikl slao više zastrašujućih i pretećih pisama, od kojih su neka bila napisana na engleskom, dok su druga bila potpuno šifrovana. Jedno od šifrovanih pisama, koje do sad nije protumačeno, sadržalo je čak 340 različitih znakova.

Ipak, izgleda da je rešenje misterije otkriveno, a rešenje objavljeno u video snimku postavljenom na Jutjub. Dekoderi-amateri Dejvid Orančak, Sem Blejk i Jarl van Ajk tvrde da u pismu piše: „Nadam se da se zabavljate pokušavajući da me uhvatite. Ne plašim se gasne komore koja će me ranije poslati u raj (sic. paradice) jer sad znam da imam dovoljno robova koji će da rade za mene“.

Ova greška u pisanju (pisanje paradice umesto paradise) zastupljena je i u ostalim Zodijakovim pismima, što je i dekoderima i Ef-bi-aju pomoglo da potvrde da je pismo autentično.

Dešifrovanje Zodijakovih poruka odavno fascinira zaljubljenike u kriminalistiku. Orančak, 46-godišnji veb dizajner iz Virdžinije, izjavio je u svom videu da se nadao da će poruka otkriti nešto o tome ko je Zodijak. „U pismu nema nešto mnogo korisnih informacija. Uglavnom je tipično Zodijakovo privlačenje pažnje“.

Iz odeljenja Ef-bi-aja u San Francisku su u petak potvrdili da je ova grupa amatera dešifrovala poruku, kao i da je istraga stara pola veka još uvek u toku.

„Ef-bi-aj je svestan toga da je grupa građana dešifrovala šifrovanu poruku pripisanu Zodijaku“, stoji u izjavi koju je Ef-bi-aj objavio na svom nalogu na Tviteru.  „Zodijak je sejao strah u mnogim zajednicama u severnoj Kaliforniji. Iako su od tad prošle mnoge decenije, i dalje tražimo pravdu za žrtve njegovih brutalnih zločina“.

Uprkos mnogim teorijama o tome ko bi Zodijak mogao da bude, niko nije zvanično optužen. Ovaj slučaj je inspirisao mnoge knjige i filmove, kao što su Prljavi Hari (1971) sa Klintom Istvudom, i Zodijak (2007) koji je režirao Dejvid Finčer.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom, pa postale majke u isto vrijeme

Vanja A

Trik za uklanjanje kamenca sa unutrašnjosti slavine

Vanja A

Otkriveno koje je sve plastične operacije uradila Madonna: Od cijene će vam se zavrtiti u glavi

Vanja A

Ostavite komentar