Posle uragana Sali stižu poplave - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Posle uragana Sali stižu poplave

Vlasnici kuća i radnji duž američke obale Meksičkog zaliva počeli su akciju čišćenja posle udara uragana Sali, iako se region priprema za nove poplave.

U teško pogođenoj Pensakoli na Floridi i u okolnom okrugu Eskambia, gde su bile poplavljene ulice i automobili, vlasti idu od vrata do vrata i upozoravaju stanovnike da opasnost još nije prošla jer su reke nabujale i očekuju se nove poplave.

Kako navodi Glas Amerike, Florida i Alabama i dalje su na oprezu, obilne padavine izazvale su poplave u Džordžiji, a isto preti da se sutra dogodi i Severnoj Karolini i Virdžiniji.

Meteorolozi upozoravaju da bi u Džordžiji moglo da padne do 30 centimetara kiše, a u Južnoj Karolini 25 centimetara.

Gradonačelnik Orindž Biča u Alabami Toni Kenon rekao je za AP da je u tom popularnom letovalištu zbog oluje preminula jedna osoba, a da se još jedna vodi kao nestala.

Duž priobalnog područja Meksičkog zaliva, zvaničnici ispituju štetu pričinjenu na autoputevima i mostovima. U okrugu Eskambia spaseno je najmanje 400 osoba.

Sali je u sredu ujutro pogodila kopno blizu mesta Golf Šors u Alabami, kao uragan druge kategorije praćen vetrovima jačine 165 kilometara na sat.

Više od 60 centimetara kiše palo je blizu pomorske baze Pensakola na Floridi, dok je gotovo metar vode prekrio ulice u centru istoimenog grada, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Više od pola miliona domova i radnji je bez električne energije na Floridi, u Alabami i Džordžiji.

U Orindž Biču, gradonačelnik je naveo da je pričinjena veća šteta nego za vreme uragana Ajvan pre 16. godina.

Nacionalni centar za uragane prati još dve oluje formirane u Atlantskom okeanu.

Uragan Tedi ojačao je danas u drugu kategoriju (od pet), sa vetrovima jačine 165 kilometara na sat i očekuje se da još ojača do petka dok se kreće ka ostrvu Bermudi.

S druge strane, tropska oluja Viki, kako se očekuje, oslabiće narednih dana.

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar