Poslanici u Crnoj Gori izglasali nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića - BIGportal.ba
Region Vijesti

Poslanici u Crnoj Gori izglasali nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića

Poslanici u Skupštini Crne Gore su, na predlog koalicije “Crno na bijelo” i opozicije, nakon višesatne rasprave izglasali nepoverenje Vladi Crne Gore koju vodi premijer Zdravko Krivokapić.

Glasala su 54 poslanika, od kojih su 43 bila “za” nepoverenje, a 11 “protiv”, objavio je predsednik Skupštine Aleksa Bečić i objavio da je time izglasano nepoverenje 42. Vladi Crne Gore.

Za nepoverenje Vladi su glasali poslanici opozicije i poslaničkog kluba “Crno na bijelo”. Za izglasavanje nepoverenja bio je neophodan najmanje 41 glas poslanika.

Rasprava poslanika trajala je više od pet sati. Po završetku rasprave poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili salu.

Uoči početka sednice skupštinsku salu su napustili predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i većina ministara.

Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije “Crno na bijelo”, na čiji predlog je sednica i održana.

Krivokapićeva Vlada preživela tačno 14 meseci
Ranije danas poslanici crnogorske skupštine nisu usvojili dnevni red, zbog čega i nisu raspravljali o Vladinom Predlogu za skraćenje mandata parlamentu.

Na jučerašnjoj sednici, zakazanoj na zahtev premijera Zdravka Krivokapića kako bi se sa funkcije potpredsednika Vlade razrešio Dritan Abazović, poslanici nisu usvojili dnevni red tako da se o razrešenju Abazovića nije raspravljalo.

Vlada Zdravka Krivokapića je izdržala je tačno 14 meseci. Izglasana je u Skupštini 4. decembra, 2020. godine, nakon sporazuma koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Ure i Demokrata, a posle pobede na izborima 30. avgusta 2020. čime je praktično prekinuta tridesetogodišnja vladavina DPS-a Mila Đukanovića.

Martinović: Demokratama savest čista
Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da je poslanicima te stranke nakon glasanja u parlamentu savest čista i da svakog građanina Crne Gore mogu da pogledaju u oči.

Naveo je da Demokrate nikome neće biti saveznik u prekrajanju izborne volje.

“Niko nema pravo da tu izbornu volju prekraja preko noći. Plašimo se da će se formirati neka nova parlamentarna većina”, rekao je Martinović novinarima u parlamentu.

Konatar: Od sutra razgovori o formiranju nove vlade
Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar (URA) saopštio je da će sutra početi bilateralni razgovori za formiranje nove vlade.

Konatar je novinarima rekao da nisu razgovarali ko će biti mandatar i da bi on voleo da premijer bude lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

“Političke tenzije treba da ostanu u Skupštini, a da se ne prelivaju na građane. Desio se pad Vlade i to nije apokalipsa, jer će se izabrati nova. Razgovaraće se sa svima ali prvo sa predstavnicima parlamentarne većine”, kazao je Konatar.

RTS

Danas objavljeno

Stenogram rasprave Dodika i Džaferovića: “Hoćete da podvalite da ste Marija Djeva”

M.

Brnabić: Udara na psihu, cena je velika – pitanje koliko ćemo izdržati

M.

Medvedev: Nećemo dozvoliti da izbije treći svjetski rat

M.

Ostavite komentar