Poslanici sutra razmatraju ukidanje 'bijelog hljeba' - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poslanici sutra razmatraju ukidanje ‘bijelog hljeba’

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio poslanik Milan Petković.

Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u Republici Srpskoj biće ukinut takozvani “bijeli hljeb” izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na platu i plaćene poreze i doprinose.

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Savjetu naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripradnika nacionalnih manjina i borbe protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj do 2024.

Tokom prvog dijela devete redovne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice, usvojeno je pet zakona, među kojima o Gradu Istočno Sarajevo, izmjene Izbornog zakona Republike Srpske, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

Očekuje se i zakazivanje posebne sjednice, jer je kabinet predsjedika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića dobio zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika, koji traži da se parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes Republike Srpske.

(Agencije)

Danas objavljeno

Teška nesreća kod Prijedora: Dječak preminuo u bolnici

M.

Građani BiH konačno mogu kupovati i prodavati na Amazonu

M.

U Sarajevu uhapšen bjegunac iz zatvora u Zenici

M.

Ostavite komentar