Poslanici Parlamenta BiH sutra o smjeni ministra Košarca - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poslanici Parlamenta BiH sutra o smjeni ministra Košarca

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.

Pred poslanicima bi se trebao naći i zahtjev Savjeta ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložio Savjet ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložila poslanica Aida Baručija.

Prijedlog amandmana II i amandmana III na Ustav BiH, predlagača poslanika Dženana Đonlagića, kao i Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji su predložili poslanici: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut, također bi se trebao naći pred poslanicima.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, predlagača Savjeta ministara BiH, te principa Prijedloga zakona o mjeriteljstvu BiH, koji su predložili poslanici: Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i više izvještaja i poslaničkih inicijativa.

(Fena)

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

Ostavite komentar