Poslanici izglasali budžet institucija BiH u prvom čitanju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poslanici izglasali budžet institucija BiH u prvom čitanju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je u prvom čitanju Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović je konstatovao da postoji i entitetska i opšta većina.

“Za” je glasalo 26 poslanika, 5 je bilo protiv, a 5 suzdržano. Poslaniciće imati 60 minuta za amandmane, nakon čega će zasjedati i Komisija za finansije i budžet.

U narednim satima će biti održana i 9. hitna sjednica na kojoj će biti razmatran prijedlog i glasanje u drugom čitanju. Ta sjednica je zakazana u 13 sati.

Ukoliko i u drugom krugu bude izglasan, sljedeći korak ka usvajanju budžeta biće na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Na prošlosedmičnoj sjednici državni budžet su oborili poslanici iz SNSD-a i HDZ-a, nezadovoljni ranijim neimenovanjem nekoliko njihovih kadrova na čelne funkcije državnih agencija i institucija.

Tu “grešku” Savjet ministara BiH je ispravilo jučer, kada su imenovani novi direktori SIPA-e, RAK-a, Službenog lista i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Time je pokrenut proces imenovanja osoba koje su kandidovale stranke, a za koje je ranije završen proces provjera.

(Klix)

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar