Poskupljuje struja iz RiTE Ugljevika 15 odsto - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poskupljuje struja iz RiTE Ugljevika 15 odsto

Struja koju proizvodi Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik u buduće će biti skuplja za oko 15 odsto, saznaje portal CAPITAL.

Naime, Regulatorna komisija za energetiku (RERS) Republike Srpske je kroz tarifni postupak odobrila najvećem državnom proizvođaču električne energije novu cijenu od 0,0869 po proizvedenom kilovat času, što je za oko jedan fening više u odnosu na staru cijenu od 0,0736 KM po kilovatu.

Kada se nova cijena pomnoži sa godišnjom proizvodnjom, RiTE će ostvarivati prihode od 141,8 miliona maraka, što je za oko 17 miliona više nego ranije, pokazuju prve procjene.

Inače, zahtjev RiTE-a nije u potpunosti ispunjen, s obzirom da tražili da se prosječna cijena na pragu elektrane po kilovat času poveća za 1,78 feninga, na 0,0914 KM.

Svoje zahtjeve temelje na tome da je pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova vrijedno 216 miliona maraka, a samo troškovi održavanja na godišnjem nivou premašuju 15 miliona KM.

Takođe, otvoren je i površinski kop „Ugljevik Istok 1“ gdje su uslovi eksploatacije složeni, a otkrivka značajno veća.

Postrojenje za odsumporavanje troši dodatnu električnu energiju, a sa druge strane zbog lošijeg kvaliteta uglja u postojećem kopu smanjena je i planirana godišnja proizvodnja struje za oko deset odsto.

“Uz domaćinsko poslovanje sa uvećanom cijenom od jednog feninga, RITE Ugljevik može solidno poslovati”, smatra Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a.

O čiju glavu će se obiti novo poskupljenje?

Inače, nova cijena može, ali i ne mora da znači da će u Srpskoj doći do poskupljenja struje za krajnje potrošače. Naime, novu razliku u cijeni RiTE Ugljeviku bi trebala da nadomjesti Elektroprivreda RS kroz njihove međusobne ekonomske odnose.

Međutim, ERS definitivno nema kapacitet da sama iznese to poskupljenje, pa je jasno kako će nova cijena struje iz Ugljevika fakturisati kupcima.

Prvi na redu su privrednici za koje se spremaju novi ugovori o snabdijevanju sa uvećanom cijenom struje za sedam odsto. Oko nove cijene pregovori se vode već duže vrijeme ali je poskupljenje neupitno, odnosno samo je ostalo nejasno u kojem obimu će doći do poskupljenja.

(Capital)

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar