10. Jula 2021.

Poskupljenjima goriva u Srpskoj ne nazire se kraj

Big Portal

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 2,09 KM, a sadašnja cijena mu je 2,15 KM po litru.

“Došlo je i do povećanja cijena dizela, koji sada košta 2,13 KM”, kažu na jednoj od banjalučkih pumpi.

Vozači su ogorčeni što cijene goriva stalno skaču ove godine i kažu da se tim poskupljenjima ne nazire kraj.

“Period od maja ove godine je poprilično nestabilan i berzanske kotacije se konstantno kreću prema gore, što su najviši zabilježeni indeksi unazad dvije godine. Trenutno se nafta brent kreće oko 600 dolara po toni ili 77 dolara po barelu”, kazao je Trišić.

Kako je rekao, trenutne cijene benzina i dizela se kreću od 2,04 do 2,13 KM, a premijalnih goriva i do 2,27 KM po litru.

“Cijene u zemljama regiona takođe su u porastu, tako se u Crnoj Gori litar goriva kreće od 1,20 do 1,37 evra, što je rekordna vrijednost iz 2012. i 2018. godine. Napominjem da smo i dalje najjeftiniji, tako da mnogi vozači prelaze granicu radi kupovine goriva na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj. To je indikator da kupci traže povoljniju robu, ali i kvalitet”, kazao je Trišić.

Što se tiče prognoza za naredni period, Trišić ističe da se može očekivati stagnacija ili eventualno blagi porast cijena do tri feninga.

“Ljetna sezona je u toku, potražnja je povećana, tako da ćemo vidjeti na koji način će globalne naftne kompanije koristiti ovu situaciju. Moja procjena je da maksimalni indeks berze ne bi trebalo da pređe 80 $ do septembra ove godine, kad očekujem nagli pad”, zaključio je Trišić.

Kako je istakao, od početka ove godine gorivo je skuplje za 30 feninga te kaže da su prosječne cijene i dizela i benzina bile od 1,79 do 1,83 KM.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, ističe da više cijene goriva na pumpama predstavljaju ogroman problem, kako za građane, tako i za prevoznike.

“Svake sedmice imamo poskupljenje na našim benzinskim pumpama, a ako uzmemo u obzir da se zadnjih 10 godina nije povećala cijena prevoza, onda je suvišno govoriti šta prestavlja svako poskupljenje prevoznicima”, kazao je Grbić.

On smatra da sadašnje cijene na pumpama nisu opravdane.

“Nama je svako poskupljenje goriva omča oko vrata i još više stežemo kaiš”, kazao je Grbić.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, ranije je rekla za “Nezavisne ” da su potrošači ti koji će osjetiti svako povećanje cijena na tržištu.

“Iako je automobil postao prijeka potreba, zbog ovakvog rasta cijena imamo ljude kojima je on postao luksuz”, kazala je Marićeva.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srpske u aprilu donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Ovom uredbom se trgovcima na veliko naftnim derivatima propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok se trgovcima na malo propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare