7. Maja 2022.

Poskupljenje “pojelo” subvencije: Pojedini privatni vrtići u Banjaluci podigli cijene usluga

Big Portal

Gradska uprava je za sufinansiranje privatnih predškolskih ustanova izdvojila 1,2 miliona KM, pri čemu je najavljeno da će pojedinačna subvencija po djetetu iznositi 60 KM.

Banjalučanin Dušan B, čije dvoje djece ide u privatni vrtić, kazao je za “Glas Srpske” da subvencije grada sa najnovijim poskupljenjem skoro da nemaju efekat.

– Subvencionisanje još nije zaživjelo, najavljeno je da će prve isplate biti u narednih 15 dana. Vrtić smo plaćali 250 KM po djetetu, a po novom cjenovniku košta 280 KM. Imam dvoje djece, što znači da za vrtić dajem više od pola plate, jer su poskupljenja nulirala najavljene subvencije – rekao je Dušan.

Vlasnici privatnih vrtića najnovije poskupljenje pravdaju inflacijom i većim troškovima. Vlasnik predškolske ustanove “Danilo” Tanasije Sofronijević kaže za “Glas Srpske” da je poskupljenje bilo neminovno usljed globalne krize.

– Cijenu smo podigli za 30 KM, ali to je normalno u ovim uslovima kada je sve poskupjelo. Praktično, poskupljenje je otišlo na povećanje plata radnicima i pokrivanje troškova hrane – pojasnio je Sofronijević.

Naveo je da su subvencije postale socijalna pomoć za roditelje.

– To nisu subvencije, nego socijalna pomoć, jer je iznos od 60 KM smiješno mali. To je samo promocija u političke svrhe. Većina roditelja neće moći ni da ih dobije zbog kriterijuma koje je grad postavio, tako da ne očekujem neku značajnu pomoć u tom domenu – kazao je Sofronijević.

Vlasnica predškolske ustanove “Kutak kod bake” Jelena Bojanić rekla je da se vrijeme subvencija i poskupljenja vrtića podudarilo.

– Sve su cijene porasle, hrana i zakup prostorija naročito, pa su vlasnici privatnih vrtića u skladu sa tim podigli cijene. Morali su da povećaju i plate zaposlenih. Ne vjerujem da je neko zloupotrijebio subvencije grada, nego da je inflacija “progutala” taj novac – kaže Bojanićeva.

Naglasila je da su cijene usluga u njenom vrtiću za sada na istom nivou.

– U skorije vrijeme nije došlo do poskupljenja, ali ni to nije isključeno, s obzirom na svakodnevni rast cijena – kazala je Bojanićeva.

Više od 900 zahtjeva
U Odjeljenju za društvene djelatnosti kazali su da se zaprimljeni zahtjevi odmah obrađuju, a do sada ih ima više od 900.

– Uplate roditeljima ići će početkom mjeseca za prethodni mjesec. Kada se odobri zahtjev za sufinansiranje, to će važiti sve dok ne dođe do neke promjene, odnosno do prestanka boravka djeteta u privatnoj predškolskoj ustanovi, o čemu će Gradsku upravu obavijestiti predškolska ustanova – navode iz odjeljenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare