Posjetili festival u Hrvatskoj: Austrijski turisti se vratili kući sa pozitivnim testom na koronu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Posjetili festival u Hrvatskoj: Austrijski turisti se vratili kući sa pozitivnim testom na koronu

Austrijski mediji objavili su da je 11 njihovih građana s ljetovanja na Zrću došlo nazad kući pozitivno na koronu.

Svi zaraženi su prisustvovali na festivalu “Austria goes Zrće”, koji je trajao sedam dana i okupio više stotina ljudi. Na festival su došli s negativnim testovima na koronu.

Zaraženi mladi Austrijanci nisu putovali zajedno, ali su svi prisustvovali istom događaju, rekao je medijima krizni štab Gornje Austrije u Lincu. U toku je utvrđivanje s kim su sve zaraženi partijaneri bili u kontaktu.

Prije dvije sedmice austrijski mediji su javili da je tokom maturskog putovanja austrijskih maturanata u Hrvatskoj bilo infekcija korona virusom.

Organizator “X-Jama” je Austrijskoj press agenciji (APA) potvrdio da je ukupno 65 učesnika maturskog putovanja zaraženo korona virusom. Kod dvoje zaraženih infekcija se još uvijek mogla otkriti tokom “X-Jama”, a njih 63 je dobilo pozitivne testove nakon povratka u Austriju, prenosi Avaz.

“X-Jam” se održavao na poluostrvu Lanterna kod Poreča od 26. juna do 9. jula te je bio zatvoren za sve one koji nisu došli na matursko putovanje. Vladale su stroge epidemiološke mjere, ali se zaraza ipak nije mogla izbjeći.

– U slučaju ove dvije infekcije, u saradnji s njemačkim vlastima, uspjeli smo razjasniti put infekcije. Za oba učesnika iz Njemačke, PCR test dva dana prije njihovog odlaska iz Njemačke bio je negativan, a antigenski test urađen u autobusu za Hrvatsku takođe je bio negativan, iako su, kao što je pokazao trag kontakata u Njemačkoj, već bili zaraženi prije napuštanja Njemačke – objasnio je Aleksander Knehtsberger.

Dan nakon njihovog dolaska u Hrvatsku, maturanati su ponovno obavili PCR test radi prevencije.

Danas objavljeno

Napad u Lastinom autobusu u Njemačkoj: Zbog poruke od Alaha nasrnuo na putnike

M.

Mediji: Snajperisti nadgledaju administrativni prelaz Jarinje

M.

Australija: Žestok obračun demonstranata i policije zbog obavezne vakcinacije

M.

Ostavite komentar