Posebna sjednica Skupštine RS o vraćanju nadležnosti, bez podrške opozicije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Posebna sjednica Skupštine RS o vraćanju nadležnosti, bez podrške opozicije

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH počela je danas u Banjaluci.

Stevandić: Vlast i opozicija trebaju sjesti da se dogovore
Nenad Stevandić, predsjednik US, je rekao da je potrebno očuvati srpsko jedinstvo u temi vraćanja nadležnosti. On je istakao da se vlast i opozicija slažu i u analizi oko prenošenja nadležnosti i oko suprotstavljanja otimanju imovine RS.

On je predložio da se zakaže pauza i da se vlast i opozicija dogovore oko aktivnosti koje treba preduzeti sada, i aktivnosti koje bi bile ostavljene za kasnije.

Nešić: DNS ne želi sankcije, izolaciju i konfrontaciju sa cijelim svijetom
DNS želi trajna i održiva rješenja a ne poigravanje krupnim nacionalnim pitanjima, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. On je rekao da ne želi sankcije, izolaciju i konfrontaciju sa cijelim svijetom, već da vraćanje nadležnosti mora biti osmišljeno.

Nešić je utvrdio da će Ustavni sud BiH, kako je najavio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, poništiti ove zakone, i da će to poslužiti za izbornu kampanju i SNSD i SDA.

“Očekujem da nas danas uvjerite da griješimo u ovim procjenama. Očekujem da nam kažete hoće li građani moći igdje putovati s pasošima koje ćemo izdavati ili ćemo imati jedan za po kući a jedan za vani. Uvjerite nas da imate podršku garanata Dejtona, ne treba nam avanturizam”, rekao je Nešić.

Šarović: Odluke vladajuće većine mogu dovesti do rata
Cilj koji je većina u RS preuzela na sebe o vraćanju nadležnosti je opasan put koji može dovesti do rata i SDS tome ne može dati podršku, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

On je rekao da je legitimno tražiti vraćanje nadležnosti, ali da je pitanje da li je RS snažna i sposobna i da li ima prijatelje u svijetu da ove ciljeve može ostvariti.

“Kao stranka spremni smo da podržimo svaki razuman prijedlog, ali on mora da ide kroz dijalog i dogovor oko najkrupnijih pitanja. Jednostrane odluke ne, jer to je opasnost za RS. Ne za odluke koje mogu ugroziti mir i bezbjednost, bez obzira koliko puta vi kažete da neće biti ugrožen mir”, rekao je Šarović.

On je rekao da misli da je ovo loš i poguban put, a da je odgovornost nosilaca vlasti da kaže narodu u šta ga vodi.

Rekao je da on nije dizao ruke za oduzimanje nadležnosti a da bi oni koji su to radili trebali da se izvinu i priznaju da su pogriješili.

Borenović: Namjera vladajuće većine je neiskrena i opasna
Namjera vladajuće većine u RS da vrate nadležnosti predstavlja opasan blef, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, i najavio da njegova stranka neće podržati prijedloge koji se nalaze na sjednici Narodne skupštine.

On je rekao da su izjave koje su predstavnici Predlagača iznijeli kontradiktorne i da nisu s iskrenim namjerama.

“Da ste imali iskrenu i pravu namjeru da ovo radite onda ste to trebali raditi u januaru 2019. godine poslije izbora da iskoristite čitav mandat da ovako ozbiljnu stvar iznesete do kraja. Zato mislim da je ovo krajnje neiskreno i opasno”, rekao je Borenović.

Žunić: Zapad kao pokrovitelj bošnjačkih elita ruši Dejton
Međunarodna zajednica, koja je najčešće definisana kao Zapad, pokrovitelj je bošnjačkih političkih elita i korištenjem bonskih ovlaštenja oduzimali su nadležnosti Republici Srpskoj, rekao je Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a, koji je u ime predlagača predstavio način prenošenja nadležnosti Narodnoj skupštini RS tokom objedinjene rasprave o vraćanju nadležnosti.

On je rekao da formiranje Savjeta za provođenje mira predstavlja kršenje ljudskih prava, čime je, kako je istakao, napravljen presedan u međunarodnom pravu.

Žunić je tokom rasprave pročitao nazive 140 zakona koji su preneseni, a koji se, kako je naglasio, ne mogu naći u Ustavu BiH, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom.

“Predstavnici RS su ponekad iskreno vjerovali da će se nekad početi primjenjivati demokratski principi. Plan je da RS jednog dana ostane prazna ljuštura koja neće imati nikakve sadržine”, rekao je Žunić.

Žunić je rekao da RS nije protiv BiH, već da u ovakvoj BiH nema prostor za razvoj i za život. Naglasio je da nijedan visoki predstavnik ne može biti iznad ustava, i pozvao je da se BiH riješi protektorata.

Vidović: RS ima ustavno pravo da vrati nadležnosti oz oblasti indirektih poreza
Sporazumi entiteta o prenosu nadležnosti ne mogu se predstaviti kao amandmani na Ustav BiH, što je potvrdio i Ustavni sud BiH, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS, obrazlažući informaciju o prenosu nadležnosti iz oblasti indirektnih poreza na nivo BiH.

Ona je pojasnila da u sporazumu koji su entiteti zaključili da uspostave Upravu za indirektno oporezivanje BiH ništa ne upućuje da su trajno prensene nadležnosti.

“Sporazumi su politički dogovori, a ne ustavne izmjene, prema tome svaki entitet može da se povuče iz svakog sporazuma, pa i sporazuma o UIO”, rekla je Vidovićeva.

Ona je zaključila da to daje za pravo RS da u skladu s Ustavom BiH izradi zakone i dokumente o vraćanju ove nadležnosti na nivo RS.

Kasipović: Reformom pravosuđa uspostavljene institucije kojih nema u Ustavu BiH
Prenošenje nadležnosti iz oblasti pravosuđa nisu dovele do povećanja povjerenja u BiH, a pokazala su se i kao loša rješenja koja su u pojedinim slučajevima kršila ljudska prava, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS, na raspravi u NS RS o prenošenju nadležnosti.

On je ukazao na neke primjere, poput retroaktivne primjene krivičnih zakona, a ukazao je i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2001. godine o ocjeni ustavnosti postojanja Suda BiH, u kojem je Ustavni sud zaključio da nije moguće uspostaviti ovakav organ.

Kasipović je ukazao i na mišljenje jednog od članova Ustavnog suda BiH da nije moguće da postoji Sud BiH ako ga nema u Ustavu.

“Uvjeren sam da će ova NS RS prepoznati važnost ovih pitanja i vjerujem i siguran sam da joj prestoje teške odluke”, rekao je on i dodao da je na narodnim poslanicima da donesu odluke za koje smatraju da su najbolje, a da će obaveza Vlade biti da ih provede.

Poslanici će razmatrati informaciju o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, informaciju o prenošenju nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informaciju o pravosudnim institucijama BiH, informaciju o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Sjednici prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čije obraćanje poslanicima će trajati do 60 minuta, predsjednik Republike Sprske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i lideri parlamentarnih političkih stranaka čije obraćanje bi poslanicima trebalo da traje do 10 minuta.

Poslanici će objedinjeno raspravljati o tačkama usvojenog dnevnog reda.

Narodna skupština će raditi dok se ne apsolviraju tačke dnevnog reda i glasa se o njima.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju

M.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori obustavila rad konzularnog odeljenja: “Neprijateljsko postupanje”

M.

Putin potpisao

M.

Ostavite komentar