Posebna sjednica NSRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Posebna sjednica NSRS

Dobri poznavaoci dešavanja u BiH Dodikov potez vide kao direktna podrška Hrvatskoj i lideru HDZ Draganu Čoviću.

Dobri poznavaoci dešavanja u BiH Dodikov potez vide kao direktna podrška Hrvatskoj i lideru HDZ Draganu Čoviću.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) biće održana danas u Banjoj Luci tokom koje poslanici treba da se izjasne o stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u vezi Pelješkog mosta da je to “veoma štetno po vitane nacionalne interese Republike Srpske.

Do posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske je došlo nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj su bošnjački i hrvatski član Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali zaključke kojima se traži obustava gradnje Pelješkog mosta Komarina – Pelješac, koji gradi Hrvatska, do rješenja problema izlaska BiH na otvoreno more.

Te zaključke nije podržao Dodik i da bi ih osporio pozvao se na vitalne nacionalne interese Republike Srpske, iako Republika Srpska kao entitet s tim dijelom nema ništa.

Dobri poznavaoci dešavanja u BiH Dodikov potez vide kao direktna podrška Hrvatskoj i lideru HDZ Draganu Čoviću sa kojim je u bliskim odnosima.

Inače, nije prvi put da se za Milorada Dodika kaže da na uštrb Republike Srpske ponekad zastupa i brani hrvatske interese i da ima dobre i poslovne kontakte sa Hrvatima, među kojima je i general Čermak.

Treba podsjetiti da je u prethodnom mandatu Dodik u više navrata rekao da u Predsjedništvu BiH interese Republike Srpske zastupa Dragan Čović, a ne Mladen Ivanić, koji je tada zajedno sa Čovićem sjedio u Predsjedništvu BiH.

Ćović koji je izgubio trku za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH javno je rekao da Željko Komšić ne može zastupati interese Hrvata u BiH.

Da bi osporio stav Predsjedništva Dodiku treba podrška dvije trećine poslanika u NSRS. Ta podrška neće biti sporna ako se ima u vidu da u skupštinskoj većini pored poslanika SNSD, DNS i SP ima i određen broj poslanika, koje zovu u javnosti “papcima” koji su iz opozicionih redova prešli pod Dodikov “kišobran”.

Zanimljivo je da su podršku, kako je zovu, uslovnu najavili i iz PDP, ali ne svi.

Draško Stanivuković i Jelena Trivić su izričito protiv, jer smatraju da Pelješki most nije borba za vitalne nacionalne interese Republike Srpske.

Po njima tu nema nacionalnih interesa Srba, nego su preovladali lični interesi pojedinaca, prije svega Milorada Dodika.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić je najavio da poslanici te stranke neće podržati Dodikov zahtjev jer se ne radi o nacionalnom interesu Republike Srpske nego o interesima pojedinaca, prije svega Dodika.

Zanimljivo je i upozorenje hrvatskog člana u Predsjendištvu BiH Željka Komšića, koji poziva poslanike NSRS da ne prave apsurdnu situaciju, jer se mogu naći da o Republici Srpskoj sutra raspravlja parlament Federacije BiH.

Sjednica Parlamenta zakaza je za 12 časova.

BN TV

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar