21. Decembra 2022.

Posebna sjednica NSRS: Višković završio ekspoze, predložena imena ministara

Big Portal

Mandatar Radovan Višković počeo je izlaganje ekspozea, nakon čega će predložiti buduće ministre. 

On je kazao da je Vlada koju je vodio do sada ostvarila dobre rezultate imajući u vidu okolnosti u kojima se RS i BiH nalazila, prvo kad je u pitanju korona kriza, a onda i energetska kriza koja je uslijedila, kao i da će naredna vlada koju će voditi biti opredijeljena za reforme.

Višković je rekao da su napravljene reforme poreskog sistema i sektora zdravstva, a slijedi i nastavak reforme javne uprave, posebno kad je u pitanju digitalizacija.

Ističe da je prosječna plata nakon oporezivanja sa 857 КM 2018. godine, povećana na 1.198 КM u oktobru 2022. godine, odnosno za 39,8 odsto.

Broj zaposlenih je, dodao je, za 266.309 osoba 2018. godine povećan na 284.260 osoba u 2022. godini, odnosno za 6,7 odsto, dok je broj osiguranika sa 304.024 osoba 2018. godine povećan na 326.047 osoba ili za 7,2 odsto.

Govoreći o  zdravstvenom sistemu koji je u prethodnom periodu akumulirao neizmirene obaveze, Višković ističe da se može reći da je Vlada Srpske u protekle četiri godine, i pored svih izazova sa kojima se susrela zbog virusa korona, uspjela da očuva zdravlje naših građana, što je bio osnovni zadataka.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajuća Presjedništva BiH, Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, konzul Srbije u Banjaluci, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH, šef Kancelatrije EU u BiH, predstavnici vjerskih organizacija i brojni drugi gosti.

Jedini koalicioni partner koji ima dva resora je SP, a SNSD je nadmoćno zadržao kontrolu nad Vladom sa 10 ministara.

Ovo su predložena imena:

Premijer Radovan Višković

SNSD

 Zora Vidović, Alen Šeranić, Siniša Karan, Zlatan Klokić, Željka Stojčić, Dragoslav Kabić, Savo Minić, Željko Budimir, Miloš Bukejlović i Vojin Mitrović

NPS

Senka Jujić

DEMOS

Nedeljko Čubrilović

Pokret za državu – BH zeleni

Sevlid Hurtić

SP

Petar Đokić

Dado Dogan,

US

Bojan Vipotnik

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare