POSEBNA SJEDNICA NSRS: Poslanici bez Bratića razmatraju prijedlog o njegovoj smjeni - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

POSEBNA SJEDNICA NSRS: Poslanici bez Bratića razmatraju prijedlog o njegovoj smjeni

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o prijedlogu odluke o smjeni potpredsjednika parlamenta Senada Bratića počela je danas u Banjaluci.

Sjednica je zakazana na zahtjev klubova poslanika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić, obrazlažući zahtjev za smjenu potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića, rekao je da se Bratić oglušio o Ustav i zakone RS kada je glasao za programsku deklaraciju SDA.

– Glasao je za nešto što zadire u status RS. Kada smo birali Bratića i kada je popisao zakletvu bilo je jasno da se toga mora pridržavati. Ne ulazimo u ljudske osobine gospodina Bratića. Nakon usvajanja Deklaracije SDA, koja u perspektivi negira postojanje RS, ne postoje ni politički, ni moralni razlozi da on ostane potpredsjednik NSRS. Nemamo drugog izbora – rekao je Žunić na posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravlja o smjeni Bratića.

Poslanik PDP Jelena Trivić zamjerila je što po ovom pitanju nije bilo nikakve konsultacije sa opozicijom. Ona je podsjetila da je PDP u januaru tražio smjenu Bratića, ali da je tada SNSD bio protiv.

– Drago mi je da je SNSD došao na ono što smo mi predlagali. Ali, napravili ste tehničku grešku. Zašto zahtjev za smjenu nije podnio predsjednik parlamenta, a ne vladajuća većina? Nije ta većina Republika Srpska. Kako možemo govoriti o srpskom jedinstvu kada na startu krene kako ne treba – rekla je Trivićeva.

Sjednici ne prisustvuje ni Senad Bratić, a ni ostali poslanici poslaničke grupe Zajedno za BiH.

Poslanik SDS Nedeljko Glamočak pitao je predjedavajuću Željku Stojičić da li zna da je Bratić već podnio ostavku.
– U službi NSRS sam dobila odgovor da ostavka nije stigla, prema tome smatram da nije bilo potrebno da o tome obavijestim parlament – rekla je Stojičićeva.

Komešanje u skupštinskoj sali nastalo je nakon što je šef Kluba SDS Miladin Stanić, mimo mikrofona, počeo da prekida obraćanje Igora Žunića, koji je replicirao Trivićevoj.

Darko Mitrić iz SDS potom je s telefona pokazao fotografiju ostavke Bratića predatu na protokol NSRS. Stanić je potom zatražio pauzu da bi se vladajuća većina uvjerila da ostavka Bratića postoji, što znači da onda nema rasprave, već se samo prima k znanju.

– Zar vam nije dovoljno što kradete, sad hoćete da sakrijete da imate ostavku. Koga folirate – pitao je Stanić. U toku je polučasovna pauza.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Užas kod Nikšića: Pronađena tijela djevojke i muškarca

M.

Turska mijenja ime, Erdoan potvrdio

M.

U Srbiji skraćen karantin za kovid pozitivne osobe

M.

Ostavite komentar