Republika Srpska / BiH Vijesti

Posada aviona u zaštitnim odijelima do Rima i nazad

Aviokompanija FlyBosnia u petak će iz Sarajeva do Rima prevesti blizu 100 osoba koje se trenutno nalaze u BiH, a žive u zemljama Evropske unije. U povratku istim avionom će biti vraćeni državljani BiH koji su “zaglavili” u Italiji, saznaje Klix.ba.

Odluka o povratku naših građana donesena je na današnjoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a ona se mora provesti u naredna dva dana.

Kako saznajemo uslov za organizaciju leta bio je maksimalna zaštita svih putnika i kabinskog osoblja u avionu zbog korona virusa.

Zbog toga će svi u avionu biti obučeni u zaštitna odijela, a cijelim putem će biti obavezni da nose maske i rukavice, a avion će prema proceduri biti kompletno dezinfikovan.

Kako saznajemo ovaj let je organizovan na zahtjev Ministarstva spoljnih poslova BiH, a i u narednom periodu se očekuje da BiH organizuje povratak svojih državljana koji se zbog trenutne situacije ne mogu vratiti svojim domovima.

Podsjetimo da se 30. marta u 06:00 zatvaraju svi aerodromi u BiH za promet putnika. To je odluka Savjeta ministara BiH, a prema njoj aerodromi će biti otvoreni samo za transport roba i humanitarne pomoći.

Takođe je već od ranije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv korona virusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO, medicinski kadar ili osobe koje su povezane s humanitarnom pomoći ili druge osobe koje imaju posebnu dozvolu države BiH.

(Klix)

Danas objavljeno

Transparent koji slavi dan osnivanja NDH osvanuo u Hrvatskoj

M.

Erdogan i Vučić razgovarali, uzajamna podrška u borbi protiv koronavirusa

M.

Produžen karantin u Italiji: “Teška, ali neophodna odluka”

M.

Ostavite komentar