Poruke nakon sastanka opozicije: RS pred svaki nastup Milorada Dodika strepi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Poruke nakon sastanka opozicije: RS pred svaki nastup Milorada Dodika strepi

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas po završetku sastanka opozicije u Republici Srpskoj kako je jasno da je Dodikovo odustajanje, ili najava odustajanja ili poništavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, “najozbiljniji i najopasniji udar na RS i njene nadležnosti”.

Borenović je rekao i da se u njegovoj partiji ograđuju od takvih “vrlo štetnih ideja” koji mogu napraviti nesagledivu krizu u Bosni i Hercegovini.

“Umjesto da se rješava pitanje Inzkovog nametnutog zakona, Dodik pokušava otvoriti novu političku krizu govoreći o tome kako je potrebno raditi neku novu vrstu Dejtona, što je avanturizam i može imati nesagledive posljedice po RS“, istakao je Borenović.

“Ono što je očigledno i što se sprema narednih dana je da se određeni predstavnici u zajedničkim institucijama pokušavaju provući vrlo štetne finansijski za njih jako povoljne aranžmane, posebno onaj dio koji se odnosi na kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 100 miliona KM. Očekuje se, a pozivam ih da se ne igraju glavom, da politički to nije nikako pametno i da je suprotno stavovima NSRS u kojoj smo jasno rekli da nema odlučivanja u zajedničkim institucijama BiH, pa tako ni u Savjetu ministara, i da ministri iz RS ne mogu glasati za dodatnih 63 miliona KM kojim bi se obezbijedilo i za zgradu Uprave za indirektno oporezivanje. Ostajemo privreženi zaključcima NSRS da nema odlučivanja u zajedničkim institucijama, u Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara dok se pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi. Insistiramo da se poštuju zaključci NSRS. Samo isključivo dogovor da se razriješi pitanje nametnutog zakona. Sve ostalo je klasična prevara, klasična izdaja, klasični avanturizam. Najveća odgovornost je na vlastima koji imaju mehanizme, a mi smo spremni da damo i svoje sugestije kako bi se ovo stanje razriješilo“, poručio je Borenović.

Javnosti se obratio i predsjednik DNS Nenad Nešić koji je takođe mišljenja da je Dodikova izjava “veoma opasna za RS i za mir u BiH i stabilnost cijelog regiona”, komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je da je “Dejtonski mirovni sporazum mrtav i da zagovara novi Dejton 2”.

“Mi smo došli u situaciju da RS pred svaki nastup Milorada Dodika strepi kao pred neku elementarnu nepogodu. Sviznamo da će šteta biti načinjena ali ne znamo kolika će biti načinjena”, poručio je na početku obraćanja Nešić.

“Ovo je igranje sa vatrom. Mi to nećemo dozvoliti. Nemamo namjeru da u ovom učestvujemo. Mi imamo ovdje trio – Dodik, Čović, Izetbegović, kojima odgovaraju tenzije, sijanje straha, nepovjerenja. Oni tako najbolje vladaju u BiH. Naši narodi žele normalno da žive ali ne žele političari koji predstavljaju te narode. Očekujem da će doći na izborima koji dolaze normalni ljudi koji će raditi u interesu građana i naroda. Putevi DNS-a i SNSD-a nikad nisu bili isti, pogotovo ne sada. Podržavamo zaključke NSRS, i ovdje je potpuno jasno da će SNSD izdati srpske interese“, istakao je Nešić.

“Predsjednik SNSD-a je taj koji ide na sastanke i čiji ministri učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH. Ko može narušiti srpsko jedinstvo? Pa SNSD! DNS je dao saglasnost za sastanak sa Erdoganom, ali nismo dali saglasnost za raspakivanje Dejtona“, naglasio je Nešić.

Naveo je i da se u narednom periodu mogu očekivati određene inicijative opozicije, jer, kako je kazao, ovaj “status quo odgovara samo SNSD-u”. Njihova namjera je danas vode iz krize u krizu do izbora 2022. godine, poručio je Nešić.

N1

Danas objavljeno

Kabinet predsjednika Hrvatske: Večeras sastanak Dodika i Milanovića

M.

Za smjenu Sifeta Podžića glasalo samo sedam poslanika

M.

U Srbiji više od 7.800 novozaraženih, preminule 63 osobe

M.

Ostavite komentar