10. Jula 2022.

Poruka Zapadu: “Razmotrite direktnu intervenciju”

Big Portal

“Do sada je propala strategija zapadnih zemalja – snabdevanje Ukrajine oružjem i izbegavanje vojne intervencije”, naveo je ekspert.

Prema njegovim rečima, Ukrajina neće moći da “pobedi” Rusiju takvim učešćem Zapada. Jalonen je napomenuo da ruska vojska nastavlja da napreduje i ispunjava postavljene zadatke.

“Pre ili kasnije… Zemlje EU ili NATO bi trebalo da razmotre direktnu intervenciju”, rekao je istoričar.

Istovremeno je izrazio bojazan da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje.

U pozadini ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa, koja je počela 24. februara, Vašington i NATO saveznici nastavljaju da upumpavaju oružje Ukrajini. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport sa njim postaje legitimna meta.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je nacrt zakona o dodeli vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu. Uključuje i razna izdvajanja koja se na ovaj ili onaj način odnose na situaciju u Ukrajini. Kongres je povećao iznos na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde koliko je prvobitno tražio šef države. Kasnije su SAD najavile novi paket pomoći Kijevu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući pozive zemalja NATO-a da pobede Rusiju na bojnom polju, rekao da Zapad želi da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Istovremeno, šef države je dodao da Rusija “ozbiljno još ništa nije počela”.

Izvor: Novosti
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare