Poruka SAD za Crnu Goru: Smirite se svi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Poruka SAD za Crnu Goru: Smirite se svi

SAD izrazile “zabrinutost zbog zaoštravanja retorike” u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju 5. septembra.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori.

Stejt department ocenjuje i da je Crna Gora “dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja” i da bi svi “građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju”.

“Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija”, poručio je portparol Stejt departmenta.

U tekstu se dodaje da SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru.

“Istovremeno, SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje”, zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je sinoć za TVCG da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, kao i da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim gradjanima Crne Gore.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, “simbolički čin srpskog pokoravanja Crne Gore”, dodaje Glas Amerike.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da “mogu navući prokletstvo na sebe”, navodi Glas Amerike.

B92

Danas objavljeno

Uhapšen crnogorski specijalni tužilac Saša Čađenović

M.

Gorivo u Srpskoj jeftinije za oko 0,40 KM, ne očekuje se dodatno sniženje

M.

Liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, stigli vjernici iz cijele Hercegovine

M.

Ostavite komentar