30. Augusta 2022.

Poruka sa Bleda: Proces evrointegracija Zapadnog Balkana mora biti brži

Big Portal

Govornici među kojima su bili i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, saglasni su da proces evrointegracija Zapadnog Balkana nema alternativu.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon objavila je danas da je ta zemlja imenovala Anžeja Frangeša za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, kao i da je o tome obavestila specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

“Obavestila sam zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara o imenovanju našeg izaslanika za region Zapadnog Balkana. Radujem se saradnji sa vama”, napisala je Fajonova, a objavilo na Tviteru slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenačke vlade, navodi se da je Frangeš angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije od 2003. godine.

Potom je od 2005. do 2009. godine radio je u ambasadi Slovenije u Beogradu gde je bio zadužen za bilateralnu saradnju Slovenije i Srbije i pomno je pratio pitanje KiM

Zatim je 2011. godine upućen u misiju Euleks na KiM. Naredne tri godine, obavljao je funkciju regionalnog oficira za vezu između Beograda i Prištine, a između 2014. i 2016. bio je u sastavu Delegacije EU u Beogradu, fokusiran na dijalog Beograda i Prištine.

Obavljao je i dužnost savetnika u MSP, a od 2018. je ambasador Slovenije u Bugarskoj.

Miroslav Lajčak je naveo da je EU spremna za zemlje Zapadnog Balkana i dodao da je definitivno spremnija nego pre pet godina.

“EU prema svima mora biti ista. Zapadnom Balkanu je potrebna naša pomoć”, kazao je Lajčak.

Lajčak samtra da je, kako je rekao, “ruska agresija” na Ukrajinu pokazala da je proces evrointegracija politički, dodajući da EU ne sme da usporava evrointegracije Zapadnog Balkana jer rizkuje da izgubi svoj status na geopolitičkoj sceni.

Prema njegovim rečima, Rusija je promenila svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata, a EU ne sme da dozvoli da se kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana ne prime u Uniju u narednih pet godina, jer bi na taj EU mogla da izgubi svoj status na geopolitičkoj sceni.

Ističe da trenutno postoji momentum za ubrzanje evrointegracija i u tom smislu navodi da je odlično što su Severna Makedonija i Albanija započele pregovore.

Dodaje da je za proces evrointegracija od velike važnosti da Beograd i Priština nastave pregovore i dođu do normalizacije odnosa i kaže da će nedavni razgovori u Briselu biti nastavljeni sa ciljem da se pronađe rešenje.

Kada je reč o Crnoj Gori, Lajčak kaže da moraju ponovo pronaći kompas, a za Bosnu i Hercegovinu, koja može biti najkomplikovanija zbog multietičnosti i neslaganja među etničkim grupama, kaže da se očekuju izbori i konstituisanje vlasti.

“Imamo momenutum, moramo ga iskoristiti jer neće trajati stalno”, kazao je Lajčak, dodajući da zemlje Zapadnog Balkana znaju šta mogu da očekuju od EU.

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar istakao je da proces evrointegracija nema alternativu i da bi i ekonomski zemlje Zapadnog Balkana bolje stajale ukoliko bi postale članice Unije.

Istakao je da je neophodno da se poradi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Uspeh našeg posla u vezi Srbije i Kosova pokazuje da su od Dejtona do prošle subote sva pitanja konflikata prolazila kroz SAD i EU. To je moja ključna poruka danas”, kazao je Eskobar.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit istakao je da je BiH epicentar mogućih konflikata u Evropi i dodao da nije potreban “Dejton 2” već da sve zemlje Zapadnog Balkana same odluče kako će napredovati.

Donika Gervala Švarc kaže da su neke zemlje Zapadnog Balkana više, a neke manje spremne, dok neke uopšte i nisu.

Istakla je da je članstvo u EU cilj zbog evropskih zajedničkih vrednosti.

Ministarka Turković navodi da je među građanima u BiH sada manje onih koji su za članstvo u EU i dodaje da je danas situacija gora jer se nije brže reagovalo.

“Nad Zapadnim Balkanom nadneo se mračni oblak po svim pitanjima i sferama. Ljudi su umorni, ne vide budućnost u regionu, razmišljaju o iseljavanju iz zemlje. Pitanje koje se postavlja je da li EU stvarno želi da pomogne Zapadni Balkan, BiH, da postane deo evropske porodice”, kazala je Turkovićeva.

Ministar Severne Makedonije Osmani ističe da je ta zemlja spremna za evrointegracije, dok crnogorski ministar Krivokapić kaže da je Crna Gora spremnija nego što je bila pre šest meseci i da je lider u regionu kada je reč o evrointegracijama, o čemu, dodaje, govori pet otvorenih od ukupno šest klastera.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare