Poruka Kremlja za Erdogana: Rusija neće popustiti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poruka Kremlja za Erdogana: Rusija neće popustiti

Putinov portparol Dmitrij Peskov izrazio je rusku podršku Damasku u borbi protiv terorista i zalaganje Rusije za sprovođenje sporazuma iz Sočija.

Peskovljeva izjava dolazi neposredno pred sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

“Stav Moskve ostaje nepromenjen i dosledan. To je isti onaj stav za koji su se u različitim prilikama zalagali ruski predsednik Putin, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, kao i naša međuresorna radna grupa i međuresorna delegacija, koja je u poslednje vreme sarađivala sa turskim kolegama”, izjavio je Peskov.

On je naglasio da će se ovog stava ruski lider držati i za vreme sastanka sa turskim kolegom u Moskvi 5. marta.

Portparol ruskog lidera se osvrnuo i na značaj kontinuirane saradnje ruskih i turskih vojnika u Siriji.

“Rusija je odlučna u nameri da nastavi borbu protiv terorista, kao i protiv terorističkih grupa, uključujući i one koje se nalaze na spisku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U toj borbi veliki značaj pridajemo saradnji s našim turskim partnerima”, istakao je Peskov.

On je još naglasio da će detalji o situaciji u Idlibu biti poznati nakon sastanka ruskog i turskog lidera, navodi Sputnjik.

Turski predsednik je izjavio danas u Ankari da se nada da će biti postignut sporazum o prekidu vatre u sirijskom Idlibu.

Podsetimo, dva lidera će tokom sastanka razgovarati o primeni sporazuma koji su dve zemlje potpisale u septembru 2018. godine u Sočiju.

Sporazum se odnosi na stvaranje demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija.

Proteklih dana došlo je do eskalacije situacije u toj zoni nakon što je sirijska avijacija napala turski konvoj.

Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Danas objavljeno

Propast? Dijele nas dvije stvari; “Imamo pravo…”

M.

SIPA sprovodi akciju “Alea”: Pretresi na 16 lokacija

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar