7. Augusta 2021.

Poruka iz Amerike: Nastaviti pritisak na Srbiju

Big Portal

Istovremeno bi trebalo da razviju dijalog koji dve zemlje tretira kao ravnopravne strane, rekao je Hamilton, a prenela Gazeta ekspres.

Hamilton je jedan od glavnih autora izveštaja o Kosovu koji je nedavno objavio Američki centar za regionalne studije “Vilson Center” pod naslovom “Konsolidacija nezavisnosti Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti”.

“Sjedinjene Američke Države moraju nastaviti da pritiskaju Srbiju radi uzajamnog priznanja Kosova i da obeshrabruju Kosovo u nastojanju da se ujedini sa Albanijom. Ponovo se moraju obavezati na obnovljeni dijalog, koji tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane, priznajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od njih. Posrednici dijaloga, SAD i EU, moraju da se pridržavaju ovih principa i da se nedvosmisleno odreknu promena granica. Kosovo i Srbija treba da odgovaraju za poštovanje obaveza preuzetih tokom dijaloga”, kaže Hamilton.

On ističe da Zajednica srpskih opština “ne bi trebalo da ima izvršnu vlast”.

“ZSO bi trebalo da bude izričito osmišljena tako da podržava saradnju i razmenu resursa između opština, u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima EU i međunarodnim pravom. Zajednica ne bi trebalo da ima izvršnu vlast izvan delokruga centralne vlade. U isto vreme, bilo bi korisno započeti paralelni unutrašnji dijalog između većinskih i nevećinskih zajednica u opštinama širom zemlje. Ovaj dijalog bi trebalo da uključi verske zajednice i trebalo bi da se pozabavi zabrinutošću ljudi na Kosovu koji su ranije bili isključeni iz donošenja odluka”, navodi Hamilton.

Ovaj bivši američki diplomata je, na pitanje kako vidi “Kurtijeve predloge za proglašenje mira između dve zemlje” iznete u Briselu rekoa da “sve radnje koje obe strane mogu preduzeti da smanje tenzije, poboljšaju živote građana kao prvi prioritet i stvore uslove pod kojima se može postići međusobno priznanje, treba posmatrati u pozitivnom duhu”.

Kada je reč o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Hamilton kaže da će Zapadni Balkan imati koristi od inicijativa koje uklanjaju barijere između ljudi, robe i usluga.

“Stalne prepreke i blokade jednostavno otežavaju integraciju regiona u ukupni evropski kurs. Više otvorenosti u regionu obećava beneficije uglavnom za obične ljude”, poručuje Hamilton.

Izvor: Kosovo online
Foto: Depositphotos/borkus

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare