Poruka EU Turskoj: Nećete nas ucenjivati - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poruka EU Turskoj: Nećete nas ucenjivati

Evropski ministri spoljnih poslova istakli su danas u Zagrebu da Evropska unija neće dozvoliti da bude ucenjena.

Kako je navedeno, od Turske će se tražiti da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata.

Uoči početka vanrednog ministarskog sastanka na kojem EU pokušava da dogovori zajednički odgovor na krizu koja je zapretila novim migrantskim talasom prema Evropi, ministri su podržali Grčku da preduzme sve neophodne mere za zaštitu granica EU, prenela je agencija Hina.

“Turska nosi veliki teret zbrinjavanja izbeglica, ali u isto vreme neprihvatljivo je da migranti budu sredstvo pritiska”, izjavio je novinarima visoki poverenik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

Istovremeno su šefovi diplomatija pozdravili primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska i najavili da će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na severu Sirije i dodatnu finansijsku pomoć Ankari.

Oni tvrde da su prema grčkoj granici krenuli migranti koji se godinama nalaze u Turskoj, a ne oni koji beže pred nasiljem u Idlibu, navodi hrvatska agencija.

“To je jasan dokaz da je ovaj pokret stvorila i orkestrirala Turska. EU neće dopustiti instrumentalizaciju ljudske patnje”, naglasio je grčki šef diplomatije Nikos Dendias.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Ankara treba da se vrati na poštovanje sporazuma iz 2016. “To je ono što želimo, verujem da je to jedino rešenje da se ne ponove situacije od pre četiri i po godine”, dodao je Plenković.

On je ocenio da je “najprimerenije” da migranti koji su proteklih dana stigli na grčku granicu budu vraćeni u Tursku, jer “nije reč o ljudima koji su došli zbog trenutne situacije u Idlibu, nego o ljudima koji su u Turskoj već nekoliko godina”.

Ministri spoljnih poslovu EU na sastanku u Zagrebu će, kako je najavljeno, razmeniti mišljenja o nedavnim kretanjima u Siriji, posebno sa naglaskom na obnavljanje borbi u Idlibu i oko njega. Veće će raspravljati o načinu rešavanja humanitarne krize i eskaliranja napetosti u regiji s ciljem da se utre put političkom rešenju.

Danas objavljeno

Potres kod Siska magnitude 3,5

V.R.

Francuska: Moguće uvođenje i trećeg lokdauna

V.R.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu

V.R.

Ostavite komentar