Poruka Beograda: "Srbija u borbi neće biti sama" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Poruka Beograda: “Srbija u borbi neće biti sama”

Ministar Nikola Selaković kaže da bi razmatranje zahtjeva Prištine za prijem u Savet Evrope bilo u direktnoj suprotnosti sa najmanje dva člana Statuta SE.

To bi takođe u potpunosti bilo suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i da bi to bio akt direktno uperen protiv teritorijalnog integriteta Srbije, ali i jedinstva Saveta Evrope kao panevropske organizacije.

“Bude li došlo do razvoja sitacije u tom smeru, mi ćemo se svim političkim sredstvima boriti protiv toga i uveren sam da u toj borbi nećemo biti sami”, poručio je Selaković posle učešća na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je netačna svaka argumentacija da je tzv. Kosovo ”crna rupa” u Evropi, gde apsolutno nije prisutan Savet Evrope sa svim vrednostima koje zastupa i nadgleda.

On ukazuje da se Savet Evrope u statusno neutralnom prisustvu nalazi i na teritoriji južne srpske pokrajine, gde učestvuje u sprovođenju različitih projekata iz oblasti ljudskih prava.

FOTO TANJUG/ ANSA/TINO ROMANO/ nr

Ministar Selaković kaže da se na marginama zasedanja Komiteta ministra sastao sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope, Marijom Pejčninović Burić, kako i sa ministrim spoljnih poslova Danske, Irske, Islanda, Azerbedžana, Gruzije, Moldavije i zamenicima šefova diplomatija Ukrajine i Slovačke, koje je bliže upoznao sa pozicijama Srbije po pitanju zatheva Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

“Reč je o ubedljivo velikoj većini država koje su do sada uvek bile na našoj strani i imale jasan i principijelan stav podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije”, naglasio je Selaković.

On je podsetio da se Srbija pokazala kao jedna od retkih evropskih država koja ima jasne, dosledne i principijelne stavove po pitanju osnovnih načela spoljne politike, gde se rukovodi osnovnim načelima UN, poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost drugh država i poštuje međunarodno priznate granice.

Selaković je primetio da je među predstavnicma država članica Saveta Evrope bilo i onih koji su neprincipijelno govorili o poštovanju teritorijalnog integriteta nekih evropskih država, a da druge, čiji je teritorijalni integritet narušen, kao što je Srbija, nisu ni pominjali.

“U mojim direktnim kontaktima sa njima, oni nisu imali nikakvu argumentaciju doli direktnog ignorisanja čvrstih i jasnih argumenata Srbije”, zaključio je Selaković.

B92.

Danas objavljeno

Buknulo crno tržiše nafte u Republici Srpskoj

Vanja A

Mrkonjićaninu nestalo 27 ovaca “To je neka organizovana mafija ukrala”

Vanja A

Holandija: Tornado usmrtio jednu osobu, najmanje 10 povrijeđenih

Vanja A

Ostavite komentar