25. Septembra 2022.

Poruka Belorusije: Kriv je Zapad

Big Portal

“Učešće NATO-a u nelegitimnim ratovima protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, Sirije, kao i pokušaji Alijanse da uđe u istorijski istočnoslovenske i susedne zemlje, predodredili su sudbinu prvog ‘Versaja’ za ‘Versaj 2.0’. Zbog toga krivicu za kontinuirano krvoproliće u Ukrajini u potpunosti mora da nosi kolektivni Zapad”, naglasio je Makej.

Zapad je ovaj sukob učinio neizbežnim ne samo svojom politikom širenja NATO-a, već i odbijanjem da razmotri predloge svojih protivnika, uveren je šef beloruske diplomatije. Ministar je primetio da Belorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.

“Ne možemo da se ponašamo drugačije. Sukob se dešava pred našim vratima i veoma smo tužni kada vidimo kako je bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada”, objasnio je on.

Istovremeno je naglasio da Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO-a ni kao članica Evropske unije – novi “pokrovitelji” su je jednostavno iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.

“Ukrajina danas plaća krvlju, jer su njeni političari dozvolili da budu obmanuti i zaboravili su na istorijsko bratstvo tri istočnoslovenska naroda: Belorusa, Rusa i Ukrajinaca”, rekao je Makej.

Ministar je podsetio da Minsk od 2014. godine čini i nastavlja da ulaže sve moguće napore da uspostavi mir u Ukrajini.

“Uvereni smo da se pitanja i prekida vatre i sveobuhvatnog strateškog mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine u širokom kontekstu regionalne i globalne bezbednosti mogu postići samo za pregovaračkim stolom. Nema alternative pregovorima. U suprotnom ćemo svi dobiti novi treći ‘Versaj'”, ocenio je ministar.

On je istovremeno naveo da “kao sused i pogođena strana Belorusija treba da bude sastavni deo i pregovaračkog procesa i konačnih bezbednosnih garancija”.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare