Poruka Americi: Ako se ne povučete, biće rata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Poruka Americi: Ako se ne povučete, biće rata

Talibani snažno odbacili moguće odlaganje američkih vojnika iz Avganistana, rekao je njihov portparol u intervjuu za nemačku novinsku agenciju DPA.

“Naši borci nikada neće pristati na produženje”, izjavio je portparol talibana Zabihula Mudžahid.

“NATO, Amerika i sve strane došli su do zaključka da ako žele da prebrode trenutnu krizu, jedino dobro rešenje je sprovođenje potpisanog sporazuma”, dodao je.

Početkom 2020. SAD su obećale da će povući svoje vojnike do 1. maja 2021. Zauzvrat, militantni islamisti obvezali su se na mirovne pregovore sa avganistanskom vladom.

Prvi čovek NATO Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da će članice Saveza nastaviti svoju misiju u Avganistanu do daljnjeg. “S približavanjem roka 1. maja saveznici će nastaviti konsultacije u sledećih nekoliko sedmica” o budućoj prisutnosti u Avganistanu, rekao je Stoltenberg, prenosi Jutarnji list.

Prema njegovim rečima, NATO-ov cilj ostaje da se nikad više ne dopusti da Avganistan postane sigurno utočište za teroriste.

S druge strane, talibani imaju drugačiju retoriku”Ako, ne daj Bože, sporazum bude prekršen, tada će se, naravno, narod Avganistana braniti… kao što je i činio poslednjih 20 godina”, rekao je Mudžahid.

“Ako je diplomatski put zatvoren, onda nema drugog načina osim rata”, ustvrdio je on.

Danas objavljeno

Bajden i Merkel pozvali Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice

M.

Amerika odustala od slanja dva ratna broda u Crno more

M.

Banjaluka: Usvojen budžet grada u iznosu od 149,7 miliona KM

M.

Ostavite komentar