31. Januara 2022.

Portugalski socijalisti osvojili većinu u parlamentu, novi mandat za premijera Koštu

Big Portal

Pre nego što su objavljeni konačni rezultati, Antonio Košta je izjavio da je njegova stranka osvojila 117 ili 118 mesta u parlamentu od 230 mesta, u odnosu na 108 mesta osvojenih na izborima 2019. godine, prenosi Rojters.

Usledilo je slavlje Koštinih pristalica, koje su pevale staru revolucionarnu himnu “Grandola” i mahale zastavama.

“Apsolutna većina ne znači apsolutnu moć. Ne znači vladati sam. To je povećana odgovornost i znači vladati sa i za sve građane Portugalije”, poručio je Košta u svom pobedničkom govoru.

Prema preliminarnim rezultatima, Socijaldemokrate desnog centra zauzele su daleko drugo mesto sa nešto manje od 30 odsto glasova naspram socijalista koji su zadobili oko 42 odsto podrške glasača.

Krajnje desničarska stranka “Čega” je isplivala kao treća najveća parlamentarna snaga koja je napravila veliki skok sa samo jednog mesta u prethodnom sazivu parlamentu na najmanje 11.

Agencija Rojters, međutim, ocenjuje da ovakav rezultat izbora i veći odziv od očekivanog, uprkos pandemiji koronavirusa, predstavlja iznenađenje nakon što su socijalisti izgubili većinu svoje prednosti u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja.

Izbori su raspisani u novembru nakon što su se Komunistička partija i Levičarski blok pridružili desnici u obaranju budžeta Koštine manjinske vlade.

Dve stranke krajnje levice su, međutim, platile cenu, pošto su izgubile više od polovine svojih mesta, sudeći prema izlaznim anketama.

Košta, koji je došao na vlast 2015. godine nakon dužničke krize od 2011. do 2014, predsedavao je zemljom tokom perioda stabilnog ekonomskog rasta koji je pomogao da se smanji budžetski deficit. Ipak, pandemija koronavirusa je zadala novi udarac ekonomiji te zemlje.

Portugalija je, međutim, i dalje najsiromašnija zemlja zapadne Evrope i oslanja se na fondove EU za oporavak od pandemije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare