Portugal preuzima predsedavanje Savetom EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Portugal preuzima predsedavanje Savetom EU

Portugal od danas preuzima šetomesečno predsedvanje Savetom EU uz moto ”Pošteni, zeleni i digitalni oporavak”.

Privredni oporavak, klimatska i digitalna tranzicija i jačnje strateške autonomije EU prioriteti su koje je Lisabon zacrtao u svojoj agendi uz napomenu da dolazi vreme za realizaciju svih ”revolicionarnih odluka” donetih tokom nemačkog predsedavanja.

Portugal će se po četvrti put naći na ”čelu EU”, a drugi put u formaciji tzv ”predsedničkog tria” koji još čine Nemačka kao prethodnik i Slovenija kao sledbenik.

U Lisabonu naglašavaju da će naredni period, kao i njihovo predsedavnje, biti prvenstveno obeleženi početkom primene paketa za opravak EU nakon krize koju je izavala pandemija Kovid19.

Šef diplomatije Portugala, Augusto Santos Silva, kaže da bi u narednih šet meseci želeo da u novinskim naslovima pročita da je Portugalija napredovala u sprovođenju svih programa i propisa utvrđenih u sporazumu o višegodišnjem finansijskom okviru, da su svi nacionalni planovi otpornosti i oporavka u potpunosti funkcionalni, ali i da je ogromna kampanja vakcinacije u Evropi efikasna.

Želeo bi da pročita, kako kayye i da je usvojen Evropski klimatski zakon, da se odvija debata o digitalnoj agendi, da su pokrenuti novi odnosi sa SAD, Indijom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

”Moto našeg predsedništva je „Vreme je za isporuku: pošten, zeleni, digitalni oporavak“ i mislim da ovo obuhvata sve što nam je trenutno potrebno u Evropi. Ovo je vreme za delovanje, konkretizaciju i postizanje rezultata na osnovu odluka i revolicionarnih izbora koje smo napravili u prehodnim mesecima”, kaže Silva u razgovoru za sajt odlazećeg nemačkog predsedavanja.

Na internet stranici portugalskog predsedavanja pored pririteta -oporavaka i očuvanja evropskih vrednosti, navodi se implementacija Evropskog zelenog sporazuma, potpisvanje prvog Evropskog zakona o zaštiti klime kao i promocija inovacija i ubrzanje digitalne transformacije.

Jačanje socijalnih prava, promocija evropskog socijalnog modela , jednakost polova i borba protiv diskiriminacije treći su na listi portugalskih prioriteta.

Na kraju, Portugal će se fokusirati i na jačanje strateške autonomije, evropskog liderstva u svetu, ali i otvorenosti Evrope prema svetu. Među prioritetnim spoljnopolitičkim odnosima Lisabon u svojoj agedni navodi odose sa afričkim zemljma, južnim Mediteranom, obnovljenu sardanju sa SAD, dijalog sa Indijom i početak novih odnosa sa Ujedinjneim Kraljevstvom.

Navode da će zbog pandemije Kovid19 i tokom prve polovine 2021. godine u EU preovaldavati vinrtuelni sastankci i konfrencije, ali da se nadaju da će se sa fizičkim susretima krenuti čim kampanje vakcinacije širom Evrope naprave dovoljan napredak protiv pandemije.

”Nadamo se da će imunizacija pružiti mogućnost za povratak u neku vrstu normalnosti”, kaže Silva.

On zaključuje da je tzv ”predsedniučki trio” koji čine Nemačka, Portugal i Slovenija ”srećna fotmacija“ i da se prioriteti koje su sve tri zemlje postavile savršeno podudaraju, kako međusobno tako i sa širim programom i ciljevima EU.

Danas objavljeno

Eksplozija u Škotskoj – kuće odletele u vazduh

M.

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Ostavite komentar